‘Eierverkoop per dozijn voortaan verboden’

door MD op 05/07/2010

in Buitenland, Varia

De Europese Unie gaat de verkoop van voedsel per hoeveelheid nu ook in Groot Brittannië verbieden. In plaats daarvan moeten ze, net als in andere lidstaten, per gewicht verkocht worden. Op een doos eieren mag dan bijvoorbeeld niet meer ‘12 eieren’ staan maar moet dat ‘500 gram eieren’ zijn. Dat berichtten verschillende Britse nieuwsbronnen, waaronder The Independent en de BBC-website, tenminste vorige week. ‘Dat kan niet waar zijn’ zou mij daarop de meest zinnige reactie lijken. Zie je het immers al voor je? ‘Eén kilo eieren graag. Uitstekend meneer, mag het een onsje meer zijn?’ Zo echter niet iedereen in Groot Brittannië. Niet alleen de Britse voedselindustrie, maar ook Britse ministers reageerden met stevige teksten.

Het Europees Parlement kwam daarop met een emergency statement, waarin werd benadrukt dat het uiteraard niet verboden zou worden om voedsel per hoeveelheid te verkopen. Het besluit waarom het bleek te gaan had wel te maken met voedseletikettering, maar bleek een herziening te zijn die bij lange na niet zover zou gaan als werd gemeld.

Al met al is dit een leuke hoax en/of een bizarre rel. Toch is het niet alleen maar een storm in een glas water. Kennelijk zijn berichten als deze voor velen in Groot Brittannië geloofwaardig genoeg om ernstig verontwaardigd over te zijn en stevige officiële reacties op te geven. Dat laat maar weer zien hoeveel vertrouwen men aan de andere kant van het water kennelijk heeft in de “ever closer Union among the peoples of Europe”.{ 3 reacties… read them below or add one }

1 Anton FvC 06/07/2010 om 14:06

IN de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden de eieren ook per kilo verkocht, dus niet zo moeilijk doen

2 Rob77 07/07/2010 om 11:22

Ach sinds de regelgeving over hoe krom een komkommer mocht zijn verbaast geen enkele regel uit Brussel me meer. Ik kan die Britten dus prima volgen.

3 Filip S. 26/07/2010 om 13:04

De vertegenwoordiging van de Eur. Comm. in Londen beheert een website waar dit soort berichtgeving, die consequent verschijnen in de Britse pers, van repliek gediend wordt. In het verleden ging het ondermeer over het gewichtsaanduidingen als lbs, stone etc. en kilometrage in mijlen en meer van dat soort werk.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: