Aangifte tegen Rutte wegens discriminatie?

door JAdB op 28/10/2010

in Grondrechten, Haagse vierkante kilometer

Zojuist gelezen op nu.nl: iemand zou aangifte hebben gedaan tegen Rutte vanwege “iets” dat hij woensdag zou hebben gezegd. Ik neem aan dat met dit “iets” wordt gedoeld op zijn uitspraak dat een bewindslied met een Turks paspoort voor problemen aanleiding zou hebben gegeven, maar dat de Zweedse nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner geen probleem is. De politie zou de kwestie met het OM gaan bespreken.

Die bespreking gaat denk ik niet lang duren. Ik verwijs naar art. 71 van de Grondwet:

“De leden van de Staten-Generaal, de ministers, de staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan de beraadslaging, kunnen niet in rechte worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in de vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overgelegd.”

1 JADB 28/10/2010 om 20:34
2 M.J. 29/10/2010 om 09:39

En logisch ook. Het zou van den gekke worden als elke uitlating in de kamer door een bewindslid kan leiden tot vervolging wegens discriminatie. Het is niet voor niets een beperking op het strafrechtelijke verbod van discriminatie.
Overigens bespeur ik de laatste tijd steeds vaker een toename in het aantal discriminatie aangiften. Tevens heb ik het gevoel dat meer aangiften geseponeerd worden. Een goede zaak, lijkt mij. 100% vervolging van discriminatie zaken tegenover <10% vervolging van diefstal, komt toch vreemd over.

Vorige post:

Volgende post: