Annie naar Brussel

door Redactie op 05/06/2014

in Europa, Haagse vierkante kilometer

Post image for Annie naar Brussel

Boerin Annie Schreijer-Pierik is met een gigantische berg voorkeurstemmen in het Europees Parlement gekozen voor het CDA. Ze behaalde als nummer 25 op de lijst het ongekende aantal van 113.000 stemmen, veel meer dan de vereiste 18.284 (meer dan 10% van de kiesdeler). Schreijer-Pierik zat eerder voor het CDA in de Tweede Kamer (1998-2010) en ontpopte zich daar tot een volksvertegenwoordigster die opkwam voor de belangen van de boeren. Als Kamerlid kwam ze tweemaal prominent in het nieuws. De eerste keer was dat vlak voor kerst 2002, toen ze zwaar verontwaardigd Kamervragen stelde over een campagne van de Dierenbescherming. De tweede keer was in 2010, toen ze kritiek uitte op de in haar ogen te snelle keuze voor opnieuw Jan Peter Balkenende als lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De uitspraak “Als je drie zomers dezelfde jurk hebt gedragen, willen mensen immers ook wel eens wat anders zien” leverde haar een pittig gesprek op het Torentje met de demissionaire CDA-premier op. Een terugblik.

Het is december 2002. Nederland maakt zich op de voor de Kerstdagen. De Dierenbescherming wil de Nederlander bewust maken van wat hij met Kerst eet en van het feit dat al die duizenden konijnen, kalkoenen, eenden en andere dieren onder niet zo prettige omstandigheden gefokt worden. Gekozen wordt voor een poster met daarop een beeld van de maagd Maria met een dood (of stervend) konijn in de armen. De tekst van de poster luidt: “Zalig kerstfeest”, met als toevoeging “Maak ’t niet te wild”. De Dierenbescherming maakte het daarmee zelf echter wel te wild volgens Schreijer-Pierik, die eerder kennelijk geen aanstoot had genomen aan een KRO-poster van een zogende Maria met ontblote borst. Het Kamerlid, zelfverklaard Maria-vereerder, was woest en stelde schriftelijke vragen aan de ministers Donner van Justitie en Veerman van Landbouw. Ze wilde onder meer van de bewindslieden weten of naar hun oordeel “de grenzen van het recht op de vrije meningsuiting en de goede smaak overschreden” waren, en zo nee, waar die grenzen dan wel lagen.

De bewindslieden gaven een mooi, duidelijk aan de jurisprudentie van het EHRM ontleend antwoord en legden geduldig uit dat de vrijheid van meningsuiting ook geldt voor schokkende en verontrustende uitlatingen. Bovendien: “De vaststelling dat de campagne de grenzen van de goede smaak overschrijdt, heeft rechtens geen gevolgen”, aldus minister Donner, mede namens collega Veerman.

De aanvaring met demissionair premier en beoogd lijsttrekker Balkenende volgde kort na de val van het vierde kabinet-Balkenende. Dat kabinet viel op 20 februari 2010 en al zeer kort daarna maakte het CDA-partijbestuur bekend dat Balkenende opnieuw lijsttrekker zou worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Op zichzelf was dat geen gekke beslissing, want JP de MP had ook in 2002, 2003 en 2006 de CDA-lijst getrokken en toen respectievelijk 43, 44 en 41 zetels behaald. Het CDA was ook steeds de grootste partij geworden. Schreijer-Pierik vreesde echter dat het land nu Balkenende-moe was en kwam onder meer met de hierboven geciteerde uitspraak over de zomerjurk. Ook beschuldigde ze het partijbestuur ervan de baantjes onderling te verdelen. “Het partijbestuur heeft wat gezegd. Nu mogen de leden toch wat zeggen? We zitten toch niet in Rusland”, aldus Schreijer-Pierik. Zelf zag ze liever bijvoorbeeld Jan Kees de Jager als lijsttrekker en Cees Veerman als beoogd premier. Schreijer-Pierik beweerde dat meer leden van de CDA-fractie aan Balkenende twijfelden. Ondanks het feit al zeker was dat ze de Kamer zou verlaten, mocht ze zich nog even voor een gesprekje melden op het Torentje, waarna de lucht weer geklaard werd verklaard. Niet lang daarna kon genoemde Balkenende het Torentje ontruimen na een verlies van maar liefst 20 Kamerzetels.

De CDA-fractie in het Europees Parlement krijgt er kortom een rap van de tongriem gesneden collega bij. Brussel zij gewaarschuwd!

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Rob Kroon 05/06/2014 om 22:23

Dat mens is echt een drama. Een volksvertegenwoordiger waarvoor alleen het boerenbelang geldt. Dit is ook de reden waarom ze zoveel stemmen kreeg.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: