Anouchka van Miltenburg, lever die hamer toch in

door CM op 03/10/2013

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Anouchka van Miltenburg, lever die hamer toch in

Geert Wilders was weer even bezig. “Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer”, twitterde het PVV-kopstuk. Khadija Arib (PvdA) is ondervoorzitter van de Tweede Kamer en verving de afwezige voorzitter. Er zijn geen aanwijzingen dat ze de vergadering slecht leidde. Het enkele feit dat een Marokkaans-Nederlandse vrouw die zich al jarenlang voor de Nederlandse samenleving inzet op dat moment de voorzittershamer hanteerde stond Geert Wilders tegen. We zijn eigenlijk niet anders van hem gewend. Sarren, stoken, irriteren, mensen persoonlijk aanvallen, en dit alles onder luid applaus van zijn fractiegenoten en met – het moet gezegd worden – succes in de polls. De stekker van het Catshuis is allang weer vergeten. Gelukkig waren er mensen die het voor Khadija Arib opnamen. Fractiegenoot Diederik Samsom bijvoorbeeld. Wie echter zweeg, was de afwezige échte voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Haar woordvoerder liet weten dat zij nooit reageert op tweets.

Dat Anouchka van Miltenburg het niet gemakkelijk heeft, is bekend. Natuurlijk is alle begin moeilijk en hadden ook vroegere voorzitters van de Tweede Kamer aanloopproblemen, maar de huidige voorzitter lijkt niet zozeer niets goed te doen, ze lijkt vooral helemaal niets te doen. Dat is op zichzelf goed verklaarbaar. Van Miltenburg opereerde zwak bij een regeling van werkzaamheden toen het ging om een debat over toeslagenfraude door Bulgaren. Vervolgens speelde ze een nooit helemaal opgehelderde rol bij de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide voor de inhuldiging, waar een affaire rond Geert Wilders ontstond die Senaatsvoorzitter Fred de Graaf de kop kostte.  Even dreigde een onderzoek naar haar eigen rol, maar het offer van De Graaf heeft haar positie waarschijnlijk gered en ze behield het vertrouwen van de VVD-top, die waarschijnlijk sowieso niet graag twee Kamervoorzitters van VVD-huize op één dag zag sneuvelen. Sindsdien loopt ze wel op eieren.

En dat is te zien. Wilders mag Pechtold een zielig, miezerig en hypocriet mannetje noemen zonder dat Van Miltenburg daar ook maar een opmerking over maakt. Natuurlijk hoeft ze hem niet direct met de relevante artikelen (58-62) uit het Reglement van Orde om de orde te slaan. Een Kamervoorzitter heeft geen Reglement nodig om de Kamerleden te verzoeken de discussie over de inhoud te laten gaan en persoonlijke aanvallen van deze aard achterwege te laten. Dat vloeit voort uit het zijn van voorzitter. Daarmee wordt heus het debat niet belemmerd, zoals haar woordvoerder ons voorhoudt. Desnoods spreekt ze de PVV-voorman achteraf aan. Maar dit gebeurt niet: Wilders kan zijn gang gaan. Weet hij soms meer dan hij tot nu toe heeft losgelaten over haar rol bij de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide? Is van Miltenburg daarmee chantabel geworden?

In elk geval is de tweet over Khadija Arib een absoluut dieptepunt. De PVV-voorman moest al niets van Arib hebben toen ze zich een jaar geleden kandidaat stelde voor het voorzitterschap. Iets met gebrek aan loyaliteit omdat ze twee nationaliteiten heeft. Nu is het op zichzelf goed te verdedigen dat Miltenburg doorgaans niet op tweets reageert, maar in dit geval had ze een uitzondering moeten maken. Het ging namelijk om een ongekende persoonlijke aanval op een collega-Kamerlid dat op daar moment háár functie vervulde, namelijk die van voorzitter van de Tweede Kamer. Arib zat op dat moment op háár stoel omdat zij wegens bezigheden elders de vergadering niet kon leiden. Daarmee was het niet alleen een aanval op Arib zelf, maar ook en vooral een aanval op de Kamervoorzitter en daarmee op het instituut Tweede Kamer. Sinds wanneer verstoppen Kamervoorzitters zich bang in een hoekje als Geert Wilders een van haat doordrenkte boodschap de wereld in stuurt die veel verder en dieper gaat dan het individuele geval? We weten nu het antwoord: sinds afgelopen dinsdag.

De voorzitter is het gezicht van de Tweede Kamer. De voorzitter moet ergens voor staan en stelling durven nemen. Conflicten vermijden is op zichzelf prima, maar conflicten negeren is dat niet. We hebben geen behoefte aan een voorzitter die verstijfd van angst van achter haar tafel de vergaderingen leidt. Pijnig jezelf niet langer, Anouchka van Miltenburg, hou de eer aan jezelf.

{ 3 reacties… read them below or add one }

1 Yoeri Roosendaal 14/12/2013 om 10:47
2 Filip S. 16/12/2013 om 12:44

@youri Roosendaal,

Op dat artikel is nu zelf het nodige commentaar, o.a. Van oud-voorzitter Weisglas, met name over anonimiteit.

Zelf had ik ook mijn bedenkingen. Vond de kritiek weinig substantieel. In het artikel werden enkel oude gebeurtenissen opgerakeld, dezelfde die ook al hierboven vermeld staan. Ik weet niet of het papieren artikel nog meer bevatte, maar ik vond het summier.

3 Yoeri Roosendaal 16/12/2013 om 19:51

Inderdaad, anoniem klagen is niet netjes. Inmiddels is een van de daders ‘gepakt’:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3563304/2013/12/16/Wilders-erkent-klagen-over-Van-Miltenburg.dhtml

Reactie achterlaten

{ 2 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: