Bepaalt het kabinet de samenstelling van de kamer?

door GB op 03/09/2010

in Haagse vierkante kilometer

Nu de ‘CDA-dissidenten’ geïdentificeerd zijn, kan het haast niet anders of ze staan onder toenemende druk om op te stappen uit de Tweede Kamer. Regionale partijbonzen weten nu immers welk e-mail adres ze moeten hebben. Verder is het natuurlijk de vraag wat hun positie in de partij nog is als ze op het congres hun zaak bepleit hebben, en het congres vervolgens toch besluit om met de PVV in zee te gaan. De naar de achterban geruststellende woorden van de partijvoorzitter dat een congresuitspraak formeel niet bindend, maar praktisch zeer zwaarwegend is, zullen als een boemerang op Klink en Koppejan terugslaan. Anders gezegd: een frontale confrontatie met het Congres overleven ze niet. Bovendien valt niet uit te sluiten dat de interne banenmachine al naarstig op zoek is naar ‘offers they can’t refuse’. Ik kan me zo voorstellen dat Rutte en Wilders alleen op die manier gerust gesteld kunnen worden.

Mochten de dissidente kamerleden inderdaad plaatsmaken voor minder principiele volksvertegenwoordigers, dan is er volgens mij sprake van een merkwaardige omdraaiing. Dan wordt de samenstelling van het kabinet niet meer door de samenstelling van de kamer bepaald, maar dan bepaalt de samenstelling van kabinet eigenlijk de samenstelling van de kamer. Eerst een kabinet formeren, en daar dan de kamerleden bij zoeken. Met het vertrek van Schinkelshoek is de selectie op de reservebank in ieder geval al begonnen.

Die omdraaiing lijkt mij een slechte zaak. Het valt te hopen dat de dissidenten hun rug, en daarmee de normale staatsrechtelijke verhouding, recht houden.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: