Bewegend Staatsrecht: Sorry, minister

door GB op 09/09/2009

in Recensies

Maandag was de eerste aflevering van de ‘komische serie’ Sorry, Minister op TV. De serie is een Nederlandse bewerking van het beroemde Britse Yes, Minister. Toch zijn er wel degelijk pretenties uitgesproken die zouden moeten rechtvaardigen waarom niet gewoon het Britse origineel wordt uitgezonden. Het is ‘naar deze tijd en naar dit land vertaald’. En: ‘we geven er onze eigen, Nederlandse draai aan.’

Het resultaat is vooralsnog teleurstellend. Heel veel grappen zijn direct vertaald en komen in de stroeve dialogen niet echt meer over. En van ‘die Nederlandse draai’ zie ik niet veel meer dan dat Sir Humphrey Appleby een Gooische Vrouw is, en Bernard Woolley een hoofdrolspeler uit Shouf Shouf de serie.

Naar mijn smaak is er bij de Nederlandse vertaling ook te weinig rekening gehouden met de constitutionele verschillen. Het meest opvallend in de eerste aflevering is de positie van de minister-president. In Nederland is een minister-president niet zo oppermachtig als in het Verenigd Koninkrijk. ‘De minister-president geeft, de minister-president neemt’ zegt de Secretaris-Generaal op een gegeven moment. Dat zou een Nederlandse minister-president die in een gelegenheidscoalitie voortmoddert misschien wel willen, maar dat lijkt me nu niet het geval. Wat er nog het dichtst bij in de buurt komt, is de wijze waarop minister Vogelaar werd afgeserveerd door partijleider, fractievoorzitter en partijvoorzitter. Maar gezien de reacties en kritiek daarop denk ik niet de minister-president daar een gewoonte van zou kunnen maken, ook niet naar zijn eigen partijgenoten toe. Kortom: voor een geslaagde overplaatsing (als je dat dan wilt) is meer nodig dan ‘Downing Street’ vertalen met ‘het torentje.’

Om de verwachtingen weer wat op te krikken (we beschikken immers nog slechts over de eerste aflevering) onderstaand een fragment uit het origineel. Mogelijk haalt de Nederlandse serie dit niveau ooit ook. Ik kijk ernaar uit.

1 AdM 15/09/2009 om 19:55

Ja, regelrechte en slechte kopie van The Official visit. Zie voor het plot http://www.yes-minister.com/ymseas1a.htm, helaas geen beelden op youtube, maar wel te zien op de DVD's die zijn uitgekomen (serie 1 en 2, disc 1, afl. 2).
Vandaag is uiteraard actueel de aflevering die daarna op de disc staat (en dezelfde link voor het plot) : The economy drive. Penny wise, pound foolish, want de minister wil aantonen in zijn persoonlijk leven bereid te zijn tot bezuinigen: de auto met chauffeur gaat weg. Daar kunnen we mooi de bonnetjes van de bewindslieden naast leggen, daar gaan we de slag om de economie uiteraard mee winnen!
Voor begin oktober: het referendum in Ierland over het EU-verdrag, raad ik aan: The devil you know. Hoewel al ruim 25 jaar oud, is het plot nog steeds actueel.
En, overigens ben ik van mening dat de hele serie Yes minister, en de opvolger Yes Prime Minister, verplichte stof moet zijn in de vakken staatsrecht c.q. constitutioneel recht in de rechtenopleiding in Nederland. Bij politieke wetenschappen en bestuurskunde weten ze dit nl. allang.

Was getekend: een grote fan van de Britse serie

2 Spongerob 18/09/2009 om 22:14

Waarom kan ik nergens meer deel 1 vinden? Deze serie wordt toch van o.a. mijn belastinggeld betaald? Waarom is het dan nergens te vinden? Las ergens dat de laatste afleveringe maximaal 1 week blijft staan? Waarom is dat?

Vorige post:

Volgende post: