Buitenlandse betrekkingen

door Redactie op 27/01/2011

in Haagse vierkante kilometer, Rechtspraak

KRO’s Reporter heeft de hand weten te leggen op een notitie die door ambtenaren van Buitenlandse Zaken is geschreven over juridische acties tegen buitenlandse overheidsfunctionarissen. Recent hadden we net de president van Indonesië het vliegtuig naar Nederland ingepraat, toen de RMS bij de rechter een vrij kansloze vordering instelde die niettemin tot gevolg had dat de president het vliegtuig weer verontwaardigd verliet. Kunnen we daar niet wat aan doen, had Rosenthal aan zijn ambtenaren gevraagd.

De teneur van de notitie is zoals je van ambtenaren kunt verwachten: Buitenlandse Zaken moet er meer, vaker en intenser betrokken worden bij vervolgingskwesties van buitenlandse gasten. Een opmerkelijk denkrichting van de ambtenaren betreft echter het ‘upgraden’ van iemand tegen wie een of andere actiegroep mogelijk aangifte gaat doen tot een officiële gast van de Staat. Dat vergroot de kans dat de rechter zich koest houdt:

Uitnodigen door de Staat impliceert dat deze persoon van belang is voor de buitenlandse betrekkingen. De eerder aangehaalde zaken laten zien dat rechters gevoelig zijn voor het argument dat de rechterlijke macht terughoudend dient te zijn ten aanzien van zaken die raken aan buitenlandse betrekkingen, doch garanties over rechterlijke uitspraken zijn niet altijd te geven. Ook hier bestaat mogelijk een publicitair risico.

Die staat genoteerd. Op Buitenlandse Zaken lopen er ambtenaren rond, in dit geval het voormalig sectiehoofd Humanitair Oorlogsrecht bij het Nederlandse Rode Kruis, die buitenlands beleid wel willen inzetten om de rechter af te schrikken om de doelstelling van WIM na te streven.

Vorige post:

Volgende post: