Burkaverbod in Frankrijk

door GB op 26/10/2010

in Buitenland, Rechtspraak

Het Franse burkaverbod (‘Nul ne peut, dans l’espace public, porter une tenue destinée à dissimuler son visage’) heeft toetsing door het Conseil constitutionel aan onder andere de Declaration des droits de l’homme et du citoyen uit 1789 overleefd. In Frankrijk moet je voor het dragen van een burka over een paar maanden 150 euro aftikken. En als bewezen kan worden dat je een vrouw gedwongen hebt zo’n ding te dragen, dan levert dat een boete op van maximaal 30.000 euro.  

De motivering van de beslissing is uiteindelijk uitermate summier. Het Conseil somt de doelen op die de wetgever wil bereiken (met name de eis om je niet aan een minimum van normaal maatschappelijk leven te onttrekken) en concludeert dan:

le législateur a adopté des dispositions qui assurent, entre la sauvegarde de l’ordre public et la garantie des droits constitutionnellement protégés, une conciliation qui n’est pas manifestement disproportionnée

Alleen moslimvrouwen die naar het slachtfeest willen, worden door het Conseil beschermd, althans burka’s bekeuren in ‘les lieux de culte ouverts au public’ zou een disproportionele inbreuk op de vrijheid van godsdienst opleveren.

De Fransen lijken hun republikeins burgerschap dus te gaan optuigen met positieve verplichtingen. De vrijheid om met rust te worden gelaten, mag worden begrensd door de een soort minimum aan sociale interactie dat van iedereen verwacht mag worden. Zou het Hof in Straatsburg daar een probleem mee hebben? Of wordt dit een gevalletje ‘margin of appreciation’? Ik denk het laatste.

1 PB 26/10/2010 om 09:55

Het EHRM geeft een duidelijke voorkeur aan secularisering van het publieke domein. Nu is de straat geen publiek domein, maar toch. Het heeft nadrukkelijk gezegd niet zo veel op te hebben met sharia. Bovendien probeert het EHRM ook rekening te huiden maatschappelijke gevoelens en die zijn duidelijk voor een burqaverbod. Interessanter is het minarettenverbod in zwitserland. Ligt die zaak nu niet bij het EHRM?

2 JU 26/10/2010 om 11:26

@PB
Er ligt inderdaad sinds ongeveer een jaar een klacht bij het EHRM, van een zekere Hafid Ouardiri. Maar die klacht is pas in mei dit jaar naar de Zwitserse regering doorgezonden dus het zal vermoedelijk nog wel even duren voor we een uitspraak van het Hof kunnen verwachten. Het is trouwens nog onzeker of Ouardiri ontvankelijk is. Hij lijkt geen nationale rechtsmiddelen te hebben uitgeprobeerd (misschien waren die er ook niet, hij klaagt ook over schending van artikel 13), en het is bovendien de vraag of hij wel als slachtoffer kan worden aangemerkt. Wachten dus, op de ontvankelijkheidsbeslissing!

3 PB 26/10/2010 om 14:05

@JU: dank!

Vorige post:

Volgende post: