Campagne voeren voor Dummies – Debat

door JAdB op 03/06/2010

in Haagse vierkante kilometer, Varia

Het debat is een belangrijk onderdeel van de verkiezingscampagne. Als je domme dingen zegt, verlies je zo een paar zetels. Balkenendes “u kijkt zo lief” wordt beschouwd als een ernstige blunder, hoewel ikzelf van mening ben dat het “u kijkt zo lief” het CDA de absolute meerderheid in de kamer zou moeten opleveren; juist omdat de opmerking zo misplaatst was en Balkenende het tóch zei. Dat is pas leiderschap tonen.

Goed. Regel 1 voor debatteren is dus: geen dingen zeggen waarmee je jezelf belachelijk maakt. Je moet echter ook oppassen dat je geen opmerkingen maakt die anderen de mogelijkheid bieden jou belachelijk te maken. Een prachtig voorbeeld daarvan is het Amerikaans vice-presidentieel debat tussen Democraat Bentsen en Republikein Quayle op 5 oktober 1988.

Quayle was de rookie (hij was 41), terwijl Bentsen een oudgediende was (hij was 67). Quayle had zich in de verkiezingscampagne meerdere malen vergeleken met JFK: die had immers ongeveer net zoveel ervaring als hij toen JFK zichzelf voor het ambt van president verkiesbaar stelde. Het campagneteam van de democraten moet – voorafgaand aan het debat – lang hebben zitten broeden hoe men deze vergelijking in het nadeel van Quayle zou kunnen keren. Daarin zijn ze uitmuntend geslaagd. Zie hieronder het filmpje.

Het schampere “That was uncalled for” van Quayle maakt de victorie van Bentsen compleet. Prachtig!

1 Ans Hengels 03/06/2010 om 21:51

Veel heeft het Bentsen (de running mate van Dukakis) overigens niet geholpen, want George Bush sr. won de verkiezingen in 1988 en Dan Quayle werd vice-president.

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: