Centrale Raad realiseert family life II

door GB op 31/05/2011

in Grondrechten, Rechtspraak

Als er een club gelukkig domweg dapper tegen de stroom inroeit en onverstoorbaar rechtsbescherming blijft verlenen dan is dat wel de Centrale Raad van Beroep. Na de statenloze psychisch verwarde vreemdeling moet er volgens de Centrale Raad nu ook voor de procederende asielkinderen een plaats in de Nederlandse herberg zijn. Hoe de positieve verplichtingen onder artikel 8 EVRM ruimte scheppen.

Het gaat om acht jarig Ghanees jongetje. Hij zijn moeder procederen al een tijdje over een verblijfsvergunning. Hoe het daar precies mee staat blijft onduidelijk, maar ze verblijven nog rechtmatig in Nederland. Door de woonstichting worden ze om redenen die eveneens onduidelijk blijven uit hun huis gezet, althans de stichting heeft een kort geding gericht op feitelijke ontruiming lopen. Toen ze toen bij de Gemeente Amsterdam aanklopten voor opvang onder de Wmo, kregen ze die niet in eerste instantie, niet in bezwaar en ook niet als voorlopige voorziening van de rechtbank. De regels zijn duidelijk en dit geval ‘niet schrijnend genoeg’. Daar denkt de voorzieningenrechter van de Centrale Raad anders over.

Onder artikel 8 EVRM mag de overheid zich in het bijzonder ‘kinderen en kwetsbaren’ niet aan hun lot overlaten. Dit is zo’n kind. En om voor dat kind te zorgen moet ook aan de moeder toegang tot de opvang worden verleend.

Vorige post:

Volgende post: