Chavez aan de poorten!

door GB op 18/02/2009

in Buitenland

Chavez mag in principe blijven, omdat hij een grondwettelijk obstakel via een referendum heeft opgeruimd. Welk? Zoiets kan je uitzoeken via de Constitutionfinder van de University of Richmond. Doorklikkend naar Venezuela blijkt het om artikel 230 te gaan.

Article 230: The presidential term is six years. The President of the Republic may be re-elected, immediately and once only, to an additional term.

Hij mag dus vaker verkozen worden. Daarmee past hij in het rijtje landen waar een zekere ‘revolutie van de armen’ toch nog altijd binnen de constituionele kaders blijft. In Bolivia heeft Morales zijn nieuwe Grondwet er toch ook doorheen gekregen. Chavez past ook in de lange rij machthebbers die maar moeilijk afstand doen van de macht, en soms ook actief meewerken aan het verlengen ervan. Chirac deed het op bescheiden schaal, (door de termijn te bekorten, wetende dat hij voor een volle derde termijn niet meer verkozen zou worden) Poetin iets minder bescheiden en wanneer treedt Beatrix eigenlijk af?

Wat we echter niet moeten vergeten is dat het Koninkrijk rechtstreeks raakt aan Venezuala. Chavez heeft al eens over een inval gespeculeerd en hij blijkt de Nederlandse verbouwing van het Koninkrijk vrij nauwkeurig te volgen. Tenminste, hij vond tijd om persoonlijk Kamp te bashen. Op de Antillen vinden ze het in ieder geval niet iets om grappen over te maken.

Vorige post:

Volgende post: