Collectieve Actie tegen Universiteiten door voor de volgende ronde

door GB op 19/12/2011

in Haagse vierkante kilometer, Rechtspraak

Post image for Collectieve Actie tegen Universiteiten door voor de volgende ronde

Terwijl Plasterk in een blauwe vuilniszak staat te protesteren tegen de langstudeerdersboete, procedeert de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) tegen Plasterks eigen hervorming om de kosten voor een tweede master vrij te geven. Het resultaat van die hervorming was namelijk dat wie na afloop van HBO-rechten nog een universitaire master wil doen, in Utrecht welkom is voor een dikke 14.000 euro. Elders is het iets goedkoper, maar veel scheelt het niet. Om overal plaats te nemen tussen studenten die elk 1700 wettelijk collegeld betalen.

De SCAU gelooft wel dat de werkelijke kosten van een studie hoger liggen dan het wettelijk collegeld, maar kan zich niet voorstellen dat een rechtenstudent in zijn master echt zoveel geld verstookt. Dus hebben ze een procedure aangespannen tegen de Universiteiten. Deze week haalden ze royaal het nieuws omdat er succes te melden was.

Bestudering van het onderliggende vonnis laat zien dat de beer nog lang niet geschoten is. Maar de beer zeker nog in het vizier. De eerste poging van de advocaten van de universiteiten om de boel procedureel te verzuipen is mislukt. Het argument dat de rechtbank Amsterdam onbevoegd zou zijn omdat de studenten bij het College van Beroep van het Hoger Onderwijs bezwaar hadden kunnen maken. Los van de vraag of dat niet eigenlijk tot niet-ontvankelijkheid van de eisers in plaats van tot onbevoegdheid van de rechter zou moeten leiden, is de Rechtbank Amsterdam het met de studenten eens dat hun fundamentele bezwaren tegen deze gang van zaken door het CBHO nooit beoordeeld zouden worden. De procedure gaat dus door.

Tegenvaller voor de studenten was wel dat ze ze niet onmiddelijk een voorlopige voorziening kregen. Daarvoor moet toch verder geprocedeerd worden. Maar dat doen ze dan ook. Doneren kan hier.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 EMP 19/12/2011 om 11:09

Goed ik ben dan zo’n HBO Recht afgestudeerde die graag nog een master wil doen om nog aan een gradatie academische vorming te doen. Nu wordt dit collectief belet door de universiteiten.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als het buitenland, waar je tegen een (veel) lager tarief een LL.M. kan behalen. Wie een beetje z’n talen kent pakt zijn biezen en gaat naar het buitenland.

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: