Column Jit Peters: Bent u nog gevraagd?

door GB op 16/06/2009

in Haagse vierkante kilometer

Wouter Bos gaf in een vraaggesprek in de Volkskrant aan dat hij eerst vijf andere kandidaten had gevraagd voordat hij bij Thijs Berman uitkwam. Berman is een ervaren lid van het Europees parlement en staat bekend als pro Europa. Daarom had wouter Bos niet op hem gestemd maar op de euroscepticus Cuperus. Immers die verdiende steun omdat ook zoveel PvdA kiezers indertijd bij het referndum tegen de Europese grondwet hadden gestemd. Voor die Europese grondwet was Wouter Bos echter weer wel. Kunt u het nog volgen? De Leidse PvdA wist het ook niet meer en riep kiezers op om maar PvdA te stemmen of je nu voor of tegen Europa was. Een partij die vroeger nog opkwam voor duidelijkheid in de politiek.

Overigens is Wouter Bos niet de eerste politieke leider die zijn eigen lijstaanvoerder afvalt. Hij volgt daarmee oud-premier Lubbers die de beoogde opvolger, lijstaanvoerder van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen Brinkman, de doodskus gaf door vlak voor de verkiezingen het volk te vertellen dat hij niet op hem zou stemmen maar op nummer drie van de lijst Hirsch Ballin. Wouter Bos geeft Berman de schop achteraf. Leuk voor een lijstaanvoerder die zozeer verloren heeft en eerder zou mogen rekenen op wat compassie en empathie van zijn politieke leider. Over solidariteit gesproken. Voor natrappen krijg je in het voetbal minimaal de gele kaart maar een rode komt ook regelmatig voor. Dat Wouter Bos niet zachtzinnig omgaat met PvdA toppers konden we al opmaken uit de wijze waarop hij Ella Vogelaar afserveerde. Haar opvolger was al aangezocht voordat zij te horen kreeg dat ze kon vertrekken.

Maar wie zijn nu nog meer gevraagd als lijstaanvoerder voor de PvdA bij de Europese verkiezingen? In ieder geval Agnes Jongerius. En één PvdA-topper schijnt geweigerd te hebben om gezondheidsredenen (zou dat dan Maarten van Rossem zijn geweest?), een ander omdat die niet het risico wilde lopen de interne strijd te verliezen voor het lijsttrekkerschap (Volkskrant 15 juni 2009). De speculaties zullen voorlopig wel niet van de lucht zijn. Diederik Samson in ieder geval niet want die was te vroeg benaderd begrijp ik uit hetzelfde krantenbericht. Zou professor Akkermans nog benaderd zijn?

Met zijn onthullingen heeft Wouter Bos in ieder geval duidelijk gemaakt dat niet alleen zijn partij de weg kwijt is, maar vooral hijzelf ook.

1 Anonymous 17/06/2009 om 21:51

Deze bijdrage huilt vrolijk met de wolven in het bos mee. Het natrappen naar politici is blijkbaar mode. Eerst Rutte, nu Bos. Een onhandig interview was het zeker. Bos was gefrustreerd. Maar natrappen naar Berman? In een artikel met als kop 'Ik heb geen behoefte aan natrappen?'

De opmerking "Wouter Bos gaf in een vraaggesprek in de Volkskrant aan dat hij eerst vijf andere kandidaten had gevraagd voordat hij bij Thijs Berman uitkwam" is tamelijk zinledig zonder context. De vraag van de journalisten ging helemaal niet over Bos, maar over de partijtop. Had die de verkiezingen voor het EP soms onderschat? Neen, was het antwoord, de partijtop had zelfs vijf toppers binnen de PvdA gevraagd, maar die hadden allen geweigerd. Bos vervolgens over Berman: "Misschien durfden ze het niet, of vonden ze het niet interessant. Thijs Berman heeft wel de moed gehad, en met hem hadden we een lijsttrekker met een groot trackrecord in Europa. Hij is een echte believer, maar hij had een naamsbekendheid van 3 procent?"

Is dat natrappen? Kom op zeg! Dat Bos vervolgens na enig aandringen toegeeft op Cuperus te hebben gestemd, is wederom niet handig, maar de vergelijking met Lubbers en Brinkman gaat nogal mank. Al was het alleen maar omdat, zoals in de bijdrage al gesteld werd, Bos zijn uitlatingen na de verkiezingen deed. Lubbers deed het ervoor: "“Ik heb hem misschien iets te vroeg genoemd. Bij de sterke verpersoonlijking van de politiek, zeg maar veramerikanisering, werkte dat averechts uit. Toen speelden die problemen nog niet en stond de partij er in de peilingen goed voor. Ik wilde helderheid scheppen. Ik heb me de consequenties hiervan voor de persoon van Brinkman te weinig gerealiseerd.” Om vervolgens expliciet zijn steun voor Hirsch Ballin uit te spreken. Nu houdt Bos inderdaad een warrig verhaal over Cuperus, maar ik zie er toch echt geen opzeggen van vertrouwen in Berman in. Maar wie een stok zoekt….

De auteur zou overigens moeten weten dat op natrappen in het voetbal maar 1 sanctie staat: direct rood. Diep paars, zoals ze bij Studio Sport plegen te zeggen.

Wat de PvdA topper die wegens ziekte heeft bedankt betreft: Bram Peper misschien?

http://www.omroepnedantillen.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1085&Itemid=43

Interessant in verband met de mogelijke herbenoeming van Neelie Kroes….

Vorige post:

Volgende post: