Column Wim Voermans: Dreigend onheil, de democratische crisis

door WV op 30/03/2017

in Haagse vierkante kilometer

Het gaat helemaal de verkeerde kant op met onze vertegenwoordigende democratie. Dat hoor je vaak de laatste tijd. Het Oekraïne-referendum, de Brexit, de verkiezing van Trump, de opkomst van het populisme in andere Europese landen worden gezien als herauten van de aanstaande ondergang van de democratie in het Avondland. Ook in Nederland staat het er niet best voor als je sommige commentaren mag geloven. Na de verkiezingen van 15 maart 2017 is het politieke landschap versplinterd, er zijn voortdurend klachten over de kloof tussen kiezer en gekozene, gemeenteraden gaan ten onder aan ‘politieke spelletjes’ en de EU lijdt aan een steeds groter wordend democratisch tekort. De democratie staat er beroerd voor. Maar uit de cijfers blijkt dat niet.

De democratie in Nederland staat dus niet op ploffen of kantelen. De cijfers laten zien dat er draagvlak en vertrouwen is. Maar er is, aan de andere kant, ook wel degelijk wat aan de hand. Democratie in Nederland is een dynamisch evenwicht, maar niet onkwetsbaar. Alle doemscenario’s en vormen van alarmisme over de staat van democratie kunnen een eigen leven gaan leiden, waarbij het beeld van de werkelijkheid (het staat er slecht voor met de democratie), de werkelijkheid zelf (het vertrouwen in de democratie ) kan gaan gijzelen. Vertrouwen in democratie moet ook worden onderhouden. Gekozenen zullen moeten leveren. Onze democratische instituten en politici zullen zich ook voortdurend aan moete passen aan de snel veranderende samenleving en zijn burgers. Die willen steeds meer van en in de democratie, en zoeken daar onrustig als altijd wegen en kanalen voor. Knorrend, mopperend en klagend. Dat is de brandstof waarop die motor van de democratie draait. Dat hoort er nu eenmaal gewoon bij. Zorgen moet je je pas maken over een regeringssysteem dat claimt dat al zijn burgers tevreden te zijn.

Klik hier voor de volledige column. Dit is tevens de eerste actualiteitscolumn van prof. Voermans die onderdeel uitmaakt van de leerstof voor het BAII vak Staatsrecht 2016/2017 van de Universiteit Leiden.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: