Cuba

door GB op 28/05/2009

in Buitenland

In het CIA Factbook komt naast Zimbabwe ook Cuba nog aardig weg. Maar aanwijzigen, zoals 100% verkiezingsuitslag voor Castro en: ‘Cuba’s Communist Party is the only legal party, and officially sanctioned candidates run unopposed’ geven al meer informatie prijs. In ieder geval functioneert de democratie niet helemaal volgens het boekje. Dat klopt ook, want Cuba is de facto een klassieke dictatuur, maar daarvoor moeten we ook het nieuws uit Cuba volgen.

Een tijdje geleden vielen er opmerkelijke ontslagen in de Cubaanse regering die ook op deze blog opgemerkt zijn. Mogelijk was er een machtswisseling aanstaande omdat er paleisrevoluties uitbraken in de strijd om de opvolging. Of misschien ging het de goede kant op, en wilde Cuba nieuwe wegen inslaan door zich langzaam van de Fidel-getrouwen te ontdoen.

Niets van dat alles. Marjon van Royen, vanmorgen: de ontslagen ministers hebben zich schuldig gemaakt aan het uitlachen van Il Commandante zelf. Op een filmpje zijn ze luidkeels te horen, terwijl ze bij een vriend domino spelen. Wij zouden zeggen: een Boekesteijntje die voldoet aan de Zalmnorm. Castro zegt: wegwezen. Een machtswisseling is nog ver weg.

Vorige post:

Volgende post: