De Hoge Raad verhuist! Toetsing aan rechtsbeginselen komt eraan

door GB op 08/01/2013

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for De Hoge Raad verhuist! Toetsing aan rechtsbeginselen komt eraan

De Hoge Raad gaat verhuizen naar een gebouw dat volgens de Rijksgebouwendienst ‘zijn weerga niet kent’. Ook Corstens en Fokkens zijn in hun nopjes met de nieuwbouwplannen. Zo kan Corstens voortaan horen wat demonstranten op het Malieveld te melden hebben en hoeft Fokkens zich niet meer te verontschuldigen voor het huidige ‘hondenhok’ waarin de raadsheren nu gevestigd zijn.

Nu de eeuwenoude klachten van de raadsheren over hun behuizing eindelijk gehoor vinden, wordt het tijd om de relatie tussen de rol van de rechter en zijn behuizing onder ogen te zien. Er bestaat een theorie die voorspelt dat een rechterlijk college zelfvertrouwen ontleent aan de statuur van hun pand en dat het zich navenant zal gedragen. In deze theorie past de grote rol die het Amerikaanse Supreme Court is gaan spelen sinds het in het begin van de 20e eeuw niet meer was aangewezen op het gebruik van een paar zaaltjes in de kelder van het Congress – zoals voordien het geval was. Evenzeer is het Supreme Court in het Verenigd Koninkrijk bepaald aan de slag gegaan met de grondrechtenbescherming sinds het verlost is uit de commissiezaaltjes van het House of Lords en een eigen toko met de nodige allure heeft betrokken.

Zo wachten wij in spanning af wat de Hoge Raad straks zal durven als toeristen met bussenvol hun pand komen bewonderen. Ik zet in op het verder uithollen van het toetsingsverbod: toetsing van een wet in formele zin aan ongeschreven rechtsbeginselen.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 CR 09/01/2013 om 09:37

Oei. Er is ook een theorie, van de Brit Northcote Parkinson, dat een institutie zijn beste tijd heeft in een veel te krappe behuizing. De glorietijd geeft dan voldoende prestige om een perfecte behuizing te regelen, maar tegen de tijd dat het praalpand af is, is er zoveel tijd verstreken dat het orgaan alweer over zijn hoogtepunt heen is. Voorbeeld: de paleizen van Versailles zijn pas, en alleen nog maar voor een deel, opgeleverd toen Lodewijk XIV’s buitenlanse politiek was vastgelopen, en het merendeel is pas afgekomen na zijn dood. Lodewijk heeft zich, in de tijd dat hij Europa in zijn greep hield, moeten behelpen met inferieure paleisjes.
Ik vrees het ergste voor de Hoge Raad.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: