De Lords nu ook aan de filibuster

door GB op 26/01/2011

in Buitenland

Het House of Lords is weer lekker bezig. Dit keer gaat het om de plannen van de coalitie om een referendum te houden over een ander kiesstelsel en om het verminderen van het aantal parlementariërs in de Commons. Labour is fel tegen dat laatste, omdat ze vinden dat er daarbij weer fors aan gerrymandering is gedaan: grenzen van kiesdistricten zo trekken dat ze in het eigen voordeel zijn. Zoals in een klassiek drama tikt er ook een klok: het is de bedoeling om het referendum op 5 mei te houden (de dag waarop ook een aantal regionale verkiezingen zijn), en dan moeten de plannen uiterlijk op 16 februari een Act of Parliament zijn. Tegen die achtergrond zijn de Labour Lords aan filibusteren geslagen:

Dat gaat ten koste van grote verontwaardiging, uiteraard bij de Conservatives en bij de LibDems, maar ook bij de Cross-benchers die hun waardige kamer zien veranderen in een potje politiek straatvechten.

De mogelijkheden om een eind te maken aan de uitweidingen over priemgetallen zijn beperkt en hebben hoge kosten. De ultieme maatregel is de inzet van guillotine-procedure, zoals dat in de Commons al kan. De maximale tijden voor het debat worden dan vastgesteld en als de termijn voorbij is wordt er gestemd. Maar als dat in Lords zou worden ingevoerd zou dat volgens velen afbreuk doen aan het bestaansrecht van de Lords als een kamer waar het om argumenten gaat. Dat zou invoering van een gekozen House of Lords of directe afschaffing dichterbij brengen. En daar zijn de Conservatieven nu juist weer geen voorstander van…

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: