De media-democratie: tot uw dienst

door PWdH op 22/03/2009

in Uncategorized

Op televisie kun je goede politici aan twee dingen herkennen. Ze zeggen ‘tot uw dienst’ in plaats van het tautologisch gestamelde ‘dankuwel’ wanneer de interviewer hen zojuist met dezelfde formule heeft bedankt. En ze schuwen het niet de interviewer af en toe krachtig tegen te spreken.

Een mooi voorbeeld is het interview met Geert Dales over de Noordzuidlijn. Hij moest het opnemen tegen het dagenlang vertoonde fragment waarin hij bij de start van de bouw aankondigde: ‘We gaan niet overschrijden.’ Hij wist dat beeld – vond ik – aardig te laten kantelen door allereerst de feiten zoals opgesomd door de presentator te weerspreken. Zo rekende Dales voor dat het bedrag van de overschrijding lager moest uitvallen. Vervolgens wentelde hij de verantwoordelijkheid behendig af op zichzelf (‘Ik begrijp wel dat men naar mij wijst, en ik kan daar ook echt wel tegen’), maar daarmee tegelijkertijd ook op alle andere deelnemers aan de coalities die Amsterdam achtereenvolgens hadden bestuurd.

Mooi ook was het optreden van de staatssecretaris voor Europese zaken, Frans Timmermans. De interviewer merkte smalend op dat – in het kader van de crisisbestrijding – Europa heel erg verdeeld was, terwijl alle politici toch altijd vinden dat Europa één zou moeten zijn. Timmermans greep deze tussenopmerking niet alleen aan om die krachtig te weerspreken, maar om bovendien precies het tegendeel te betogen: het was juist natuurlijk en zelfs goed dat de verschillende lidstaten opkwamen voor hun eigen belangen. De nationale regeringen zijn tenslotte het aanspreekpunt voor de burgers en economische structuren verschillen van lidstaat tot lidstaat, en daarmee hun belangen.

De interviewer smaalde door: het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van Timmermans’ partij zou de gulden middenweg zijn, en dus ingegeven door angst. Als was dit het signaal dat hij eindelijk echt los mocht denderde Timmermans over de interviewer heen met een hartstochtelijk pleidooi voor ‘het belang van nuance’ en de ‘kracht van argumenten’, in plaats van ‘alleen maar zo hard mogelijk het eigen gelijk over tafel te schreeuwen’.

Het ultieme voorbeeld van ‘tegenspraak tot uw dienst’ is uiteraard Pim ‘at your service’ Fortuyn. Dat hij er niet voor terugdeinsde desnoods de hele wereld tegen te spreken behoeft geen toelichting (maar vooruit: mens, ga koken). Een van zijn sterkste replieken blijft die op de vraag van Balkenende of hij ‘echte vluchtelingen’ wil toelaten. ‘Hoe hard het ook is’, aldus Fortuyn, ‘wij zijn politici, en wij zullen in dit land hebben te kiezen’.

Blijkbaar worden politici pas écht goed wanneer ze in de verdediging worden gedrongen. Misschien zijn smalende interviewers dan toch zo gek nog niet.

1 GB 23/03/2009 om 01:22

Je vergeet de interviewer te vermelden. Die is ook niet heel sterk – vind ik.

Overigens is het afdrogen van een journalist een ding, het frontaal in een zaal burgers droppen ‘dat er nu eenmaal onschuldigen worden opgepakt en dat we daar maar aan moeten wennen’ lijkt me iets anders. Cohen: koning.

Vorige post:

Volgende post: