De normalisatie van Wilders

door SvdL op 26/01/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for De normalisatie van Wilders

Journalistiek Nederland had de afgelopen dag druk met één interview – Geert Wilders besloot om bij RTL Z het gevaar van links en de populariteit van de SP het hoofd te bieden. Tenminste, zo stak Trouw de verschijning van de PVV-leider op TV in. De ‘media-genieke maar cameraschuwe’ (Geen Stijl) zocht een platform voor zijn strijd tegen Roemer. Het gesprek zorgde voor zoveel ophef, dat Frits Wester er zelfs een verantwoording aan wijdde. En die haalde, onbewust, een stijlbreuk uit het gesprek. In een directe confrontatie met de SP is Wilders niet meer de vertolker, maar de behoeder van het electoraat. En dat is geen academische nuance.

Aanleiding voor het gesprek was een kritische opmerking van Wester vorige week.  Daarin verweet de journalist de PVV-voorman dat hij zich schuldig maakte aan belletjes-trek-politiek. Tweetje, ophef om vervolgens onbereikbaar te zijn voor verder commentaar. Wilders moet er om grinniken en geeft toe dat Wester en RTL daar wel een punt hadden. Daarom is hij gisteren afgereisd. Maar waarom is hij zo media-schuw?, wil Wester weten. Volgens Wilders heeft hij het anders te druk om op alle verzoeken in te gaan. Nu hij er dan toch is, wil hij best praten.

En dat gebeurt. Over Bosman, het Statenlid in Limburg, dat uit de fractie is gezet (“Kan niet. Maar kwalijk is ook dat hij is overvallen tijdens een interview.”); over de belletjes-trek-politiek van Wilders (tweet eruit, ophef, geen thuis geven om te reageren); over het hoofddoekje van koningin Beatrix (“Terechte vraag. In 1963 bezocht haar moeder moskee met jurkje en hoed, waarom deze dienstreis twee moskeeën en een hoofddoekje?”); over de positie van vrouwen in Oman (“Majesteit zegt dat dat wel meevalt.”). “Maar er zijn ook gelukkiger onderwerpen in de politiek op dit moment, ik hoop dat u mij daar ook nog vragen over gaat stellen.”

En dan gaat het over de SP. Roemer is een vriendelijke man, dat vindt zelfs Geert Wilders. Inhoudelijk begrijpt de PVV-voorman he-le-maal niets van de populariteit van de SP. De partij is voor een generaal pardon, ze zijn voor meer ontwikkelingshulp, ze willen een federaal Europa, ze zijn tegen minimum straffen en ze willen de hypotheekrenteaftrek afschaffen. “Nederland wordt onveiliger, Europeser, duurder en met meer asielzoekers.” Wilders vraagt zich af of de kiezer dat wil – hij denkt namelijk te weten dat het electoraat helemaal niet op deze onbekende maatregelen zitten te wachten. Een nuance-verschil? Nou nee, eerder een stijlbreuk. Wilders stelt zich hier niet op als vertolker van de electorale wens, maar als behoeder van het electoraat.

Hij weet wat goed is voor de mensen, sterker: hij weet hier heel goed wat fout is voor de mensen. Maar was dat nu niet juist de leiderschapsstijl waartegen hij zo ageerde? De Haagse mentaliteit en arrogantie waar de politieke elite zich van bediende? Het is een vraag – ik ben geenszins van mening dat dit een goede (of slechte) ontwikkeling in Wilders’ optreden is. Wat ik denk te signaleren is een normalisatie van de PVV in het politieke bestel. Wilders heeft serieuze tegenstand die hij niet kan aftroeven door te wijzen op gedrag (Roemer is net zo nieuw als hij), van een partij die net zo dicht bij Henk en Ingrid staat als de PVV en onder leiding staat van een Limburger (Roemer komt niet uit Limburg, wezen lezers van Sargasso mij terecht, maar uit Boxmeer – Brabant dus). En die, als we Trouw mogen geloven, prima kan samenwerken met Wilders als het gaat op een aantal onderwerpen.

Nog even en Wilders is een hele saaie, misschien wel dichtgetikte politicus uit Den Haag die op de barricaden springt niet om te luisteren naar wat het volk wil, maar, net als al die anderen waartegen hij zich verzette, uit te leggen wat het beste voor hen is. Afgelopen dinsdag was dat ‘Het Gevaar van de SP’. Wie weet welk thema hij binnenkort komt slijten. Hij zou nu wel wat vaker op televisie komen. Wie weet, zelfs bij de NOS! Anders rooft die andere Limburger de SP zijn partij leeg.

Sebastiaan van der Lubben

1 MD 26/01/2012 om 18:33

Kennelijk is de stijl van Wilders tegenwoordig ook volstrekt opzichtig liegen. Je kunt de SP volgens mij van alles verwijten, maar de partij is niet voor een generaal pardon en al helemaal niet voor een federaal Europa. Ik vind het echt fascinerend dat Wilders denkt dat Henk en Ingrid dat geloven.

2 JU 28/01/2012 om 11:57

@MD

Ik zat hetzelfde te denken. Maar ik vrees dat het nog best mogelijk is dat Henk en Ingrid het geloven. Bovendien weet ik niet of dat opzichtige liegen nou een trendbreuk is. Hoogstens een gradueel verschil.

@SVDL

A propos trendbreuk. Is het wel een trendbreuk dat Wilders nu niet meer luistert maar uitlegt wat het beste is? Luisterde Wilders dan eerder zo naar de kiezer?

Ik heb eerder de indruk dat zijn populariteit voor een groot deel lag in zijn (al dan niet vermeende) authenticiteit. Waar de gevestigde partijen nog weleens op de Mitt Romney tour gingen (‘ik laat eerst uitzoeken wat de meeste mensen vinden en ga hen dan ferm uitleggen dat dat het beste is’), zijn de gezichtsbepalende standpunten van Wilders volstrekt duidelijk: “weg moslims en alles wat daar naar riekt, en weg Europa”. Op dat soort thema’s luisterde Wilders nooit. Je kunt het ook positiever framen: hij ‘stond ergens voor’. En juist dat maakte hem níet saai. Ik zie dus geen verschil.

Vorige post:

Volgende post: