De officiële uitslag

door BM op 17/09/2012

in Uncategorized

Post image for De officiële uitslag

Bij het feest der democratie hoort ook een after party. De Kiesraad had voor heden namiddag in de Oude Zaal van de Tweede Kamer genood om de uitslag van de verkiezingen bekend te maken. Dat is altijd een prettige gelegenheid met een formeel doch vriendelijk sfeertje. En spannend. Vooral voor de kandidaten die hopen met voorkeurstemmen in de Kamer te komen.

Deze keer is het Pieter Omtzigt gelukt. Zijn partij, het CDA, wilde hem eerst helemaal niet op de lijst hebben, het congres wel, maar dan erg laag. Dus ging hij campagne voeren, wat hem een zetel en een welgemeend applausje van de aanwezigen opleverde. Ook vanuit hier hartelijk gefeliciteerd! Fijn dat kandidaat, partijleden en kiezers er soms alleen uitkomen, ook tegen de partijleiding in.

Spannend was het ook voor de rekenmeesters van het ANP. Zou hun prognose voor de zetelverdeling kloppen? De tweede dan, want met de eerste (PvdA 39 en GroenLinks 3 zetels) zaten ze ernaast. Dat wist de oplettende lezer van dit blog al in de vroege ochtend van donderdag (proficiat aan RvdW voor de primeur) en dertien uur later ging ook het ANP overstag: PvdA 38, GroenLinks 4. Dat klopt dus.

Hartstikke belangrijk was ook nog de melding van de Kiesraad dat de uitslag robuust is. Kennelijk waren er wel wat onregelmatigheden, maar niets wat de zetelverdeling had kunnen beïnvloeden. Lessen voor de toekomst kunnen later worden geleerd. Nu ging het om de betrouwbaarheid van de uitslag, en die is er dus.

Iedereen blij? Nou … niet helemaal.

Die voorkeurszetel van Omtzigt gaat natuurlijk ook ergens van af. Martijn van Helvert op plaats 13 van de CDA-lijst was de pechvogel. Extra zuur dat hij zelf de voorkeursdrempel net miste: hij had 13.952 stemmen, 15.708 waren nodig. Wel in de Kamer komt Peter Oskam met 702 stemmen. Wat dààraan nou rechtvaardig is, kan ik in het kort ook niet uitleggen. Wel in het lang. Kleine troost voor Van Helvert: hij is wel de eerste reservekandidaat. Voor als iemand afhaakt of juist in de regering gaat zitten.

Minder blij waren ook de PvdA en de Partij voor de Dieren. Door de lijstencombinaties hebben ze elk een zetel verloren, aan GroenLinks en de ChristenUnie. Dat meldde de Kiesraad er ook bij, wat even voor licht rumoer in de zaal zorgde. Want wie heeft nou een zetel aan wie verloren? Even kijken. Zonder de combo PvdA/SP/GL was er een zetel minder bij GL geweest, en een meer bij de PvdD. Zonder de combo CU/SGP een minder bij de CU en wederom een meer bij de PvdD. Men zou dus kunnen zeggen dat de SGP de ChristenUnie aan een zetel van de PvdD heeft geholpen, en de PvdA een zetel voor GroenLinks veilig gesteld heeft. Die zetel had de PvdA alleen zelf gekregen als ook de combinatie CU/SGP niet had bestaan. Geen van die hele gekke constellaties dus.

Tot slot van de zitting waren er nog een bezwaar (over gebrekkige media-aandacht voor nieuwe partijen) en wat andere opmerkingen. De Kiesraad zag daar geen aanleiding in om aan de uitslag te twijfelen, maar wil er wel later naar kijken. Hetzelfde geldt vastwel voor commentaren van de lezers van dit blog. Wie onderaan een idee intypt ziet het misschien al over een paar jaar terug in de Kieswet!

1 Super De Boer 19/09/2012 om 23:05

Ik speel nog steeds met de vraag (overigens ooit in de grondtrekken bedacht door een oud-collega van me) hoe het zou zijn om de ongeldige (waaronder blanco) stemmen en de ‘niet opgekomen’ stemmen zichtbaar te laten zijn door naar rato zetels leeg te laten.

Aan de andere kant de basale vraag: waarom allerlei wetten veranderen t.b.v. mensen die ongeldig of niet stemmen. Sterker nog: waarom het aantal Kamerleden verkleinen voor die mensen. Hmmm. Lastig probleem.

2 AT 20/09/2012 om 08:32

Ook personen die ongeldig, blanco of niet stemmen, worden door de Staten-Generaal vertegenwoordigd!

3 GB 20/09/2012 om 11:25

Zeker. Het idee van zetels die leegblijven duikt zo af en toe op. Als de LPF na een paar dagen zichzelf opgeheven had en alle kamerleden vertrokken zouden zijn, dan hadden we een leeg blok gehad. Lijstuitputting tijdens de rit leidt tot lege zetels.

Ik heb zelf een ander idee: de niet uitgebrachte stemmen (stempassen – ingeleverde stembiljetten) worden geacht te zijn uitgebracht op de Hond&Kat-partij. Dat is een fractie die overal voor is waarmee de lastendruk omhoog gaat of de regelingen voor politici verruimd worden. Vaak hoor je dat mensen niet gaan stemmen omdat het hen niet uitmaakt of ze door de hond of door de kat gebeten wordt. Of dat politici zakkenvullers zijn. Dat vinden ze kennelijk prima, dus kunnen ze hun standpunt dan ook terugzien in het parlement.

Op die manier hebben de ook echt met zijn allen last van de niet stemmers en zullen we geneigd zijn in onze omgeving te zoeken naar niet-stemmers om hen onder druk te zetten.

Tegelijkertijd creëer je een soort bonus voor de winnaar naar Grieks voorbeeld. Die 30% van de zetels is voor ieder voorstel beschikbaar, mits er maar voorzien is in een lastenverhoging.

4 Super De Boer 20/09/2012 om 21:29

🙂

8) [‘Repliceren’ is heel makkelijk, iedereen kan het!]

5 Super De Boer 10/04/2013 om 22:10

*KUCH*

🙄

@ GB

8) Nu we ruim een half jaar verder zijn en er vrijwel geen aandacht meer is voor deze draad, durf ik je wel te vertellen dat ik deze week nabij de Kneuterdijk te Den Haag werd aangesproken door een in een stijlvolle regenjas gehulde, keurig uitziende, ietwat schichtige man op een fiets met snelbinders en werkend licht.

Dat idee van de Hond&Kat-partij van jou hebben ze al ingevoerd tijdens de formatie:!: Veel sneller nog dan BM hierboven voorspelde en – volgens mijn gesprekspartner – overigens ook zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Ze hebben het een ietwat andere vorm gegeven, om met jou geen problemen te krijgen in de sfeer van de intellectuele eigendomsrechten, vandaar. De man waarmee ik sprak was erg zeker van zijn zaak, hij stelde deskundig te zijn op het gebied van zowel honden, als katten, als formaties, als lastenverzwaringen.

8) Je hebt het niet van mij hoor!

Vorige post:

Volgende post: