De partijenmaffia

door PWdH op 09/09/2009

in Varia

Eerder stelde GB op dit weblog de vraag of de maffiafamilie van Godfather Don Corleone het beste kan worden vergeleken met een Staat, of toch met een roversbende.

In Dagboek van een slecht jaar laat schrijver Coetzee de hoofdpersoon, de schrijver C, de Australische politiek becommentariëren ten behoeve van de fictieve bundel ‘Uitgesproken Meningen’. De Australian Labor Party lijkt blijkbaar enigszins op de PvdA, want ze incasseert de ene na de andere verkiezingsnederlaag, terwijl de politici van die partij geen levenservaring hebben buiten de politiek en de partij. C:

‘Ik twijfel er niet aan dat die kritiek terecht is. Maar de ALP staat daarin geenszins alleen. Het is een elementaire misvatting te concluderen dat omdat in een democratie politici het volk representeren, politici representatief voor het volk zijn. Het besloten leven van een typische politicus lijkt sterk op het leven in een militaire kaste of in de maffia of in Kurosawa’s bandietenbendes. Je begint je carrière op de onderste sport van de ladder, met boodschappen doen en spioneren; als je hebt bewezen loyaal en gehoorzaam te zijn en bereid om rituele vernederingen te ondergaan, word je ingelijfd bij de bende zelf; daarna geldt je eerste plicht de bendeleider.’

Heeft C gelijk? Hebben we behalve met de Limburgse maffia ook te maken met de partijenmaffia?

Vorige post:

Volgende post: