De premier choix

door Ingezonden op 19/03/2010

in Haagse vierkante kilometer

De race om het premierschap lijkt begonnen en 9 juni valt de beslissing. De lijsttrekker van de grootste partij wordt immers premier, als we de media mogen geloven. Dat nu, is ape(n)kool. Er is geen enkele norm die dat voorschrijft, ook niet bij de parlementaire kabinetten die in Nederland gebruikelijk zijn.

Zo is het heel goed voorstelbaar dat de grootste partij buiten de coalitie blijft, zeker bij de huidige politieke verhoudingen. In het verleden valt onder meer te wijzen op de ‘pyrrhusoverwinning’ van de PvdA onder Joop den Uyl in 1977. Het is ook mogelijk dat de grootste partij wel deelneemt aan de coalitie, maar niet de premier levert. Bij een coalitie van drie ongeveer even grote partijen, zou de partij die politiek gezien tussen beide andere in staat bijvoorbeeld de premier kunnen leveren, zonder dat deze de grootste is. In 1971 was de ARP zelf de twee na grootste van de vijf (!) coalitiepartners (en de drie na grootste partij in de Tweede Kamer); toch werd Barend Biesheuvel mooi premier.

Laat de kiezer dus stemmen op het kamerlid of de partij van zijn dromen, maar niet in de waan dat uit de verkiezingsuitslag onmiddellijk op te maken valt wie het Catshuis gaat inrichten.

Aernout Nieuwenhuis

Vorige post:

Volgende post: