De Staatsregeling van het Bataafsche Volk in plaatjes – Artikel 19

door JAdB op 13/09/2011

in Uncategorized

Elk burger heeft vryheid, om god te dienen naar de overtuiging van zyn hart. De maatschappy verleent ten dezen opzigte aan allen gelyke zekerheid en bescherming, mids de openbaare orde door de wet gevestigd, door hunnen uiterlyken eerdienst nimmer gestoord worde.

1 Mihai Martoiu Ticu 14/09/2011 om 09:12

Het is interessant dat dit soort rechten nu beschouwd worden als een bewijs van ‘onze’ superieure karaktereigenschap: tolerantie. Terwijl ze in werkelijkheid slechts pragmatische oplossingen zijn geweest voor andere problemen. Europa had in alle territoria minderheden van andere religievertakking en deze werden zwaar onderdrukt. Zij kwamen in opstand en een buitenlandse macht, met dezelfde religie, of met een belang, intervenieerde in hun voordeel. Het uitzicht was een oneindige religieoorlog, met totale annihilatie van grote delen van Europa in het vooruitzicht. Toen kwam men op het briljante idee om zich niet meer te bemoeien met wat anderen denken en zo vrede te stichten. Een andere pragmatische reden om tolerant tegenover andere religies te zijn, was de behoefte aan handel. Men moest handelaren kunnen garanderen dat ze veilig waren in een gebied met een andere religie.

En tegenwoordig roept men: “Kijk, we zijn tolerant, we zijn een superieure cultuur, dus we mogen iedereen uitroeien, van hun grondstoffen beroven, hen in goedkope sweatshop ploeteraars omtoveren of op een andere manier voor onze superieure doeleinden gebruiken. Want zij zijn intolerant en dus inferieur.”

Vorige post:

Volgende post: