De storm en de kapitein

door PWdH op 10/12/2009

in Haagse vierkante kilometer

‘Als het stormt, hoort de kapitein op de brug’. Met dit zelfverzonnen spreekwoord – een nieuwe variant van ‘niet aftreden, maar optreden’ – maakte korpschef Meijboom gisteren duidelijk dat hij vooralsnog niet aftreedt naar aanleiding van het vernietigende COT-rapport over de strandrellen. Maar wat, vraag ik me af, als het schip gezonken is? Hoort de kapitein dan ook nog op de brug?

Ongetwijfeld moet je er als bestuurder anno 2009 – en ook als korpschef – voor waken al te snel met je portefeuille te wapperen. Daarbij heb ik slechts een klein deel van de persconferentie gezien, het rapport niet gelezen en moet het debat in de gemeenteraad nog plaatsvinden.

Toch zou ik denken dat wanneer agenten er zo alleen voor stonden (totdat zij door de cavalerie van de bereden politie werden ontzet), aldus COT-voorzitter Rosenthal, een korpschef dat toch niet met een zelfverzonnen spreekwoord af kan doen. Temeer daar uit het rapport blijkt dat er in de politieorganisatie tenminste vier grote fouten werden gemaakt: (i) met de dreigingsanalyse werd onvoldoende gedaan; (ii) de commandovoering op de avond zelf deugde niet; (iii) de ME werd niet ingezet toen dat nog kon; (iv) de driehoek werd te laat ingelicht.

‘Als het stormt, hoort de kapitein op de brug’ en we gaan er alles aan doen om te verbeteren lijkt me toch wat mager richting de agenten, die zich gedwongen zagen te schieten op de schreeuwend aftellende meute.

1 JU 10/12/2009 om 23:29

"Maar wat, vraag ik me af, als het schip gezonken is? Hoort de kapitein dan ook nog op de brug?"

Er was een tijd dat iets dergelijks wel als 'the proper thing to do' werd gezien: wanneer een schip zonk, ging de kapitein met het schip ten onder. Misschien dat Meijboom bij die roemrijke traditie probeert aan te sluiten…

2 RML 11/12/2009 om 01:14

Misschien moet er niet gewacht worden tot meneer met z'n portefeuille wappert maar hem direct met verlies van inkomen een paar graadjes lager in de rangen wegzetten.

Vorige post:

Volgende post: