De verdeling van afgevaardigden bij de republikeinse voorverkiezingen en de lengte van de voorverkiezingen

door FTG op 24/01/2012

in Buitenland

Post image for De verdeling van afgevaardigden bij de republikeinse voorverkiezingen en de lengte van de voorverkiezingen

Gingrich wint de voorverkiezingen in South Carolina van afgelopen zaterdag met een comfortabele marge, terwijl hij een week voor de verkiezingen in de meeste peilingen nog meer dan 15% achterstand had. Een van de verklaringen die hiervoor wordt gegeven is dat van de conservatieve stemmers in South Carolina een relatief groot percentage pas op het allerlaatste moment hun stem bepaalde. Dat werkte in het voordeel van Gingrich, omdat hij zich profileert als conservatiever dan zijn grote rivaal Romney. Bovendien deed Gingrich het in de twee debatten die zes en twee dagen voor de voorverkiezing gehouden werden zeer goed.

Het beeld van Romney als de onvermijdelijke winnaar van de voorverkiezingen is hiermee wel verdwenen. Betekent dat nu ook dat het zeer lang gaat duren voordat de definitieve republikeinse presidentskandidaat bekend is? In 2008 duurde het bij de democraten tot ver in de zomer tot er zekerheid kwam of Clinton of Obama de kandidaat zou worden. De kans dat het bij de republikeinen ook zo lang gaat duren is echter een stuk minder groot. De belangrijkste oorzaak daarvan heeft niks te maken met de individuele kandidaten, maar hangt samen met de wijze waarop in voorverkiezingen de afgevaardigden verdeeld worden.

Bij de democratische voorverkiezingen geldt een proportioneel stelsel, terwijl de republikeinen in de meeste staten een winner takes all (WTA)-systeem hebben. In een WTA-systeem kan je veel sneller een voorsprong opbouwen in vergelijking met een systeem waar de afgevaardigden op basis van een proportioneel systeem verdeeld worden. In 2008 won Clinton bij de democratische voorverkiezingen in Californie 52% van de stemmen, terwijl Obama 43% won. Clinton won daarmee 203 afgevaardigden en Obama 167. Bij de republikeinen won McCain de voorverkiezing in Californie. Hij had 42% en Romney had 35% van de stemmen. McCain won echter 155 afgevaardigden, terwijl Romney er maar 15 won (hoe dat laatste kan in een WTA-systeem komt hieronder nog aan de orde).  In Florida kreeg Clinton 50% van de stemmen en Obama 33%. Clinton kreeg 52 afgevaardigden en Obama 39. McCain won bij de voorverkiezingen 36% van de stemmen, maar kreeg 100% van de afgevaardigden voor het republikeinse congres. McCain bouwde dus veel sneller een voorsprong op dan Clinton, ondanks kleinere marges.

Niet alle republikeinse voorverkiezingen gaan overigens volgens een WTA-systeem. Het caucus systeem van Iowa bijvoorbeeld werkt proportioneel uit. Daarom maakt het trouwens voor de verdeling van de afgevaardigden niet uit of Santorum daar wel of niet met een paar stemmen verschil gewonnen heeft van Romney. Daarnaast kennen sommige staten een proportioneel systeem, zoals bijvoorbeeld New Hampshire of Kentucky en North Carolina.

Bovendien zijn niet alle WTA-systemen hetzelfde. Florida is een voorbeeld van de meest simpele variant: degene die de meeste stemmen haalt in de hele staat, krijgt alle afgevaardigden van die staat. In South Carolina (net als bijvoorbeeld in Californie en een aantal andere staten) worden de afgevaardigden echter verdeeld op basis van een WTA-systeem per staat, maar ook per district.

South Carolina heeft dit jaar 25 afgevaardigden. 14 van die 25 afgevaardigden worden verdeeld volgens een WTA-systeem bekeken per congressioneel district. Er zijn 7 van die districten, dus zijn er per district 2 afgevaardigden te verdelen. Gingrich won in zes van die districten en krijgt daarmee dus 12 van die veertien afgevaardigen. Romney won slechts in één van die districten en hij krijgt dus maar twee van die afgevaardigden. Elf van de 25 afgevaardigden worden bovendien verdeeld  volgens het WTA-principe bekeken over de hele staat. Gingrich had over de hele staat gezien de meeste stemmen en daarom krijgt hij dus die elf afgevaardigden. Totaal heeft hij daarmee 23 afgevaardigden gewonnen in South Carolina tegen Romney 2.

Maakt het eigenlijk uit of voorverkiezingen snel een resultaat opleveren of niet? In 2008 werd het als een groot voordeel gezien voor de republikeinen dat hun kandidaat relatief snel bekend was. Terwijl Clinton en Obama nog onderling strijd aan het leveren waren, kon McCain in alle rust toewerken naar de presidentsverkiezingen zelf. Een lange republikeinse strijd in 2012 zou dus in het voordeel zijn van Obama. Maar gezien de uitkomst van de verkiezingen in 2008 is dit in ieder geval geen doorslaggevend voordeel.

Als het al een voordeel is, want er kunnen vanuit het perspectief van Obama ook nadelen aan vast zitten. Langere voorverkiezingen geven deelnemende kandidaten een betere gelegenheid om hun organisatie van vrijwilligers en andere aanhangers in de diverse staten beter op orde te krijgen. Door hun participatie aan de voorverkiezingen doen zij ervaring op die een voordeel kan blijken te zijn bij de presidentsverkiezingen zelf. Er zal bovendien in die staten een beter netwerk opgebouwd worden, hetgeen betekent dat er meer potentiële vrijwilligers en geldschieters benaderd kunnen worden. Dit is vooral een voordeel voor relatief minder georganiseerde kandidaten. Voor Obama speelde dit een grote rol in 2008. We zullen zien hoe dat dit jaar uitwerkt.

Foto:  Gage Skidmore

1 Marijn van der Sluis 09/02/2012 om 15:25

Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren:

“We know the race will last to April thanks to pure, heartless algebra. The 2012 Republican nominee will need to win 1,144 delegates. The number of delegates semi-officially pledged to candidates as I type this out: 161. The number of delegates that will be pledged by the end of Super Tuesday, one month from now: 662. Rick Santorum could take every single delegate away from Mitt Romney (Good luck in Massachusetts!) and be barely halfway to the nomination.

It feels slower than the last primary. Because it’s much, much slower. A catastrophic and months-long leap-frog competition forced 21 states into 2008 Super Tuesday primaries or caucuses. By Feb. 5, 2008, 1,069 of the GOP’s delegates—41 percent of the total—had been chosen. It was a fluke, no one wanted it to happen again, but it turned out like a childhood trauma in reverse. So much fun was had, the “this can wrap up in a hurry” concept stuck around.”

http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2012/02/why_the_republican_primary_will_not_end_anytime_soon.html

Vorige post:

Volgende post: