De zoon van Sinterklaas

door LD op 28/10/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for De zoon van Sinterklaas

De rust lijkt weer enigszins teruggekeerd. Verene Shepherd heeft ontdekt dat ook Nederlandse mariniers en commando’s af en toe hun gezicht zwart schminken en omdat die binnenkort naar Mali gaan, heeft ze haar aandacht tijdelijk verlegd. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet realiseren zich spoedig dat het nogal overdreven en niet-constructief is om de discussie te voeren aan de hand van de Jodenvervolging, dan wel elkaar voor NSB’er of SS’er uit te maken. En dit weblog trekt simpelweg te weinig publiek om een serieuze discussie over het foute verleden van Sinterklaas zelf los te maken. Niettemin zal ooit het debat weer oplaaien en geen traditie is eeuwig hetzelfde. Daarom hierbij alvast een backup plan om de kern van het Sinterklaasfeest te behouden, terwijl we tegelijkertijd alle controversiële elementen wegsnijden. We formeren kortom een politiek correct alternatief bij elkaar.

In de toekomst is de oude Sint moe. Hij gaat met pensioen en draagt zijn zware taken én zijn rode tabberd over aan zijn zoon en opvolger. Die opvolger wordt gemodelleerd naar een persoon die in de jaren zeventig al als nieuwe Sinterklaas is geïdentificeerd: Joop den Uyl. Voortaan vieren we jaarlijks het feest van Ome Joop. De vaste datum daarvoor is 23 december, de dag vóór de sterfdag van de echte Den Uyl. Dit is naar analogie van Sinterklaas, die op 6 december stierf (dat hij op 6 december jarig was, is een fabeltje). De nieuwe datum geeft mensen ook een heldere keuze tussen het vieren van óf Kerst óf Ome Joop. Ook voor minderheden is de persoon van Ome Joop waarschijnlijk acceptabel. Den Uyl lag goed bij gastarbeiders en leverde een grote bijdrage aan de onafhankelijkheid van Suriname. “Ome Joop” heeft overigens evenveel lettergrepen als “Sinterklaas” en is dus gemakkelijk in bestaande liedjes in te passen.

Natuurlijk kan Ome Joop het niet alleen. Om te voorkomen dat pakjesavond ontaardt in een gebeuren waarbij alleen leuke dingen voor linkse kindertjes gedaan worden terwijl rechts Nederland gePAKt wordt, heeft oom een aantal helpers nodig die hem goed in de gaten houden. Die helpers heten omwille van de continuïteit allemaal Piet (m/v uiteraard). Zo hebben we Oude Piet (gemodelleerd naar Piet de Jong), Jonge Piet (gemodelleerd naar Pieter Duisenberg, zoon van Den Uyls minister van Financiën), maar ook SPiet, Paspoorten-Piet, Pietje Pensioen, Catharina Pieternella, Lieve Piet, Donderpiet en zélfs een Blauwe Piet en een Witte Piet. De Pieten dragen allemaal een opvallende blonde pruik en zingen terwijl ze om ome Joop heen dansen gezamenlijk: “knettergek, knettergek”! Ome Joop komt jaarlijks met de groene stroomboot uit Spanje weer aan. Kapitein Marianne staat daar aan het roer en zij heeft ook de zorg voor de schimmel Rehoboth (een handreiking aan klein-christelijk) op zich genomen. Marianne zorgt ervoor dat de arbeids- en rusttijden voor het dier strikt worden nageleefd. Om voedselverspilling te voorkomen worden de Bram Pepernoten niet gestrooid, maar uitgedeeld.

Het aldus ontworpen Ome Joopfeest berust op een zeer breed maatschappelijk draagvlak en kan hopelijk nog tientallen jaren mee, ook in Amsterdam. Oer-Hollands en door de aanwezigheid van alle politieke kleuren toch zeer divers. 2,1 miljoen likes dan maar?

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Gary Avercamp 28/10/2013 om 11:23

Legendarisch.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: