Democratisch aan de macht blijven

door GB op 09/03/2009

in Uncategorized

Kim Jong Il, volgens de CIA toch nog altijd aan de macht in Noord-Korea, is unaniem herkozen in het parlement. Om het geheel allemaal wat soepeler te laten verlopen stond er per district maar één kandidaat op de kieslijst. Voorstemmers hoefden niets te doen; zij hoefden slechts het biljet in de stembus te deponeren. Alleen tegenstemmers moesten het stemhokje in om daar de naam van de kandidaat door te krassen. Weinig of geen mensen durfden dat, hoewel ze massaal opkwamen.

Niet heel erg verrassend allemaal. Alleen kenners bestuderen de uitslag, om te beoordelen hoe intern de hazen lopen. Voortbordurend op het stukje over de machtswisseling aan het begin van het Derde Rijk: niemand zal beweren dat Kim Jong Il democratisch aan de macht is gebleven.

Wat ik mij echter wel afvraag: waarom organiseren ze daar in Noord-Korea überhaupt verkiezingen? Extern vervult het – voor zover ik kan zien – geen enkele legitimerende rol. Zou het intern nog een functie vervullen? Ik kan me nauwelijks voorstellen. Natuurlijk, de communistische ideologie veronderstelt een brede instemming onder het volk, maar daar zijn toch geen verkiezingen voor nodig? Dat zou ik dan – als ik leider was – demonstreren door een paar van die massale parades.

1 EB 09/03/2009 om 22:04

Tijdens een item in het acht uur journaal van gisterenavond was te zien hoe de bevolking dansend over straat ging voor de verkiezingen. Toch zijn de verkiezingen in Noord-Korea overduidelijk geen feest der democratie. De uitslag: 99,98% stemde gisteren op de voorgeschreven kandidaat.

Het parlement komt slechts een paar keer per jaar bijeen om wetten te bekrachtigen. Misschien dienen de verkiezingen dan ook wel tot volksfeest (en natuurlijk als propagandamiddel in binnen- en buitenland, waar miljoenen kijkers weer hebben gezien hoe gelukkig en blij Noord-Koreanen zijn).

2 Anonymous 18/03/2009 om 13:53

test

3 GB 18/03/2009 om 13:55

test (nog een)

4 GB 18/03/2009 om 14:13

blijven testen

Vorige post:

Volgende post: