Dualisme in het Eurocrisisdebat

door GB op 18/08/2011

in Haagse vierkante kilometer

Het debat over de Eurocrisis was ook informatief voor de nieuwe staatkundige verhoudingen tussen kabinet en Tweede Kamer. In de vertrouwde verhoudingen was ook wel ruimte voor de oppositie om een minister-president die een fout zelf toegeeft de oren te wassen. Maar als fractievoorzitters van grote coalitiepartijen beginnen over ‘lessen’ en ‘naar de toekomst kijken’, dan was normaliter het speelkwartier voor de oppositie over en werden verdere debatverzoeken uit de agenda gereden. Dat was nu niet het geval. Omdat Rutte voor het hele Europa-dossier aan de ketting ligt bij Cohen, Pechtold en iemand van GroenLinks, moest hij nog een keer opdraven om een echte politieke kras te ontvangen. Want dat is wat er gebeurt als de financieel woordvoerder eerst gedetailleerde vragen op De Jager afvuurt en dan de fractievoorzitter bij de minister-president gaat klagen dat niemand iets van het antwoord begrijpt.

Voor het dualisme lijkt het mij winst als niet de coalitie maar de oppositie besluit wanneer de minister-president voldoende strafrondjes heeft gelopen.

En er gebeurde nog iets opmerkelijks. De PVV werd te grazen genomen omdat ze dit kabinet niet om zeep helpen terwijl het miljarden aan Griekenland leent die volgens de PVV niet meer terug komen. In de plenaire vergadering zette Pechtold de PVV-woordvoerder behoorlijk klem op dit punt en in de commissie had Plasterk het zelfs over ‘politiek bederf’.

De politieke strategie hierachter is vrij duidelijk. De PVV moet toch ook enige verantwoordelijkheid aangesmeerd worden voor waar we nu allemaal toe gedwongen worden. Bezien vanuit het oogpunt van dualisme is het echter opmerkelijk. Er is namelijk een stevige meerderheid in de kamer om steun te verlenen en voor effectievere Europese handhaving van begrotingsdiscipline – alleen moet voor dat laatste nog een geruststellende formulering gevonden worden. Dan is het toch juist goed voor het dualisme dat coalitiesamenwerking het ontstaan van wisselende meerderheden niet frustreert door langs de binnenlijn met een motie van wantrouwen te dreigen?

Als er een PVV-minister van financiën was geweest, dan hadden de zaken mogelijk gecompliceerder gelegen. Maar nu de PVV verwijten dat ze het kabinet niet opblazen lijkt mij bijten in de hand van het dualisme waar je eigenlijk uit moet willen eten.

1 PB 18/08/2011 om 20:01

leuk opgemerkt inderdaad. Ik vond het ook allemaal wat gezocht, maar de oppositie wist het goed uit te buiten. Het draait immers om beeldvorming.

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: