Een eer voor zijn land

door Redactie op 20/11/2009

in België, Buitenland

Post image for Een eer voor zijn land

Europa toonde zich gisteren zeer slagvaardig. Rond het voorgerecht waren de regeringsleiders het er over eens dat Herman van Rompuy en Catherine Ashton het nieuwe leidende duo van de Unie zouden moeten worden. De gewiekste Brown haalde zo toch nog een hoge positie binnen voor de nochtans Eurokritische Britten.

In mijn vorige post vroeg ik of u mee wilde speculeren over de persoon die de communautaire impasse bij onze zuiderburen kan oplossen. Yves Leterme is voor Vlaamse christendemocraten van CD&V ‘incontournable’, maar ligt bijzonder slecht bij de Franstaligen. En wie volgt hem op als minister van Buitenlandse Zaken? De VRT vraag het zichzelf ook af.

De Vlaamse socialisten en de groenen aan beide zijden van de taalgrens vragen nieuwe verkiezingen, maar het liefst blijft de regering op post. De rol van koning Albert II zal een interessante worden de komende dagen. Van Rompuy begint pas op 1 januari 2010 en kan tot die tijd de onderhandelingen blijven sturen. In die situatie zou het best mogelijk zijn dat de druk op de Fransen wordt opgevoerd om snel akkoord te gaan met een oplossing voor de splitsing van de kieskring BHV en de staatshervorming. Van Rompuy is meer federaal ingesteld dan Leterme en de Vlamingen hebben nog steeds een meerderheid in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers en weten zich gesteund door de Belgische Raad van State.

Van Rompuy zal vanaf 1 januari de consensus gaan prediken in een verdeeld Europa. Het zou hem sieren die kunst ook over te dragen op anderen. Ter afsluiting, een poging tot haiku:

Onder de Belgen
is splitsen een probleem
de leider geeft niet thuis

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: