Een lans gebroken voor Rutger Castricum

door SvdL op 23/02/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Een lans gebroken voor Rutger Castricum

Job Cohen was gewoon te fatsoenlijk. De voormalige voorman van de PvdA was niet opgewassen tegen de hufterigheid die regeert. In het PowNed-tijdperk, waar afzeik-tv en cabereteske journalistiek de ‘mediawerkelijkheid’ bepalen, past geen man die de boel bij elkaar wilt houden. En dan val je genadeloos door de mand als je tegenover Geert Wilders in debat of bij Rutger Castricum voor de camera staat. Exit Cohen.

Allemaal waar en Felix Rottenberg heeft natuurlijk een punt als hij, armen gevouwen en op schoolmeestertoon, in DWDD presentator en verpersoonlijking van al het kwaads in Den Haag, Rutger Castricum, de les leest. Dat mag Rottenberg, dat is zijn taak als commentator op die vermaledijde ‘mediawerkelijkheid’. Castricum heeft natuurlijk net zo gelijk als hij Rottenberg en Van der Linden vervolgens aanpakt. De laatste (Castricum: ‘Wie is hij?’) bleef trouwens steken in de vraag één politieke relevante primeur van PowNews te noemen. Castricum kwam er niet op, hoorde de vraag niet of koos er voor om het keffertje te negeren. Maar hij had kunnen wijzen op het aftreden van twee PvdA-ministers met een schrijnend gebrek aan talent een koers uit te zetten op de nieuwe wind die door Den Haag waait: Ella Vogelaar was zijn eerste slachtoffer.

De les voor de PvdA is niet dat Den Haag onfatsoenlijk is en de PvdA dus een ongelikte beer nodig heeft die wel in staat is om de Castricums van deze wereld in hun hok te zetten. De les is ook niet om een blik mediatrainers open te trekken om zich tegen de roze plopkappen te wapenen. Iedereen is aan de beurt en iedereen heeft zijn vuurdoop gehad. Er zijn talenten die boven komen drijven, er zijn politici die (toevallig bij de PvdA?) door het ijs zijn gezakt. Maar de worsteling met Castricum is niet de essentie van wat er de afgelopen maanden in Den Haag en maandag in de studio van DWDD is gebeurd. PowNews is namelijk niet onfatsoenlijk, PowNews timet anders. En timing is cruciaal – in de journalistiek en politiek.

Politici die gewend zijn geregisseerd te worden, die één moment nodig hebben om hun verhaal te doen, gaan bij Castricum voor gaas. Hij komt niet voor de platgetreden paden. De boodschap die politici willen slijten, interesseert hem niet. Hij komt voor zijn verhaal – hoe relevant is de politieke werkelijkheid (nog) voor mijn kijkers? Ik denk de enige juiste vraag in politiek Den Haag. Je kan kritiek hebben op de manier waarop hij die werkelijkheid en de relevantie daarvan vervolgens operationaliseert, zeker. Jan Mulder vindt het af en toe te cabaretesk – hij wil scherpere interviews. Maar Jan Mulder werkt niet bij PowNed. Jan Mulder moppert bij DWDD.

Castricum is mijn inziens de permanente campagne op het Binnenhof – de burger met camera die voortdurend vraagt what’s in it for me? De man die schijt heeft aan conventies omdat conventies, in zijn ogen, de werkelijkheid verhullen. Een werkelijkheid waar burgers recht op hebben omdat burgers niet zelf tot de macht kunnen doordringen. Hij loopt er, geaccrediteerd en wel, ook voor mij rond. En als je het daar niet mee eens bent, Rottenberg & Van der Linden, dan zoek je iemand anders die jullie honneurs waarnemen. PowNews is mijn inziens niet onfatsoenlijk, maar soms wel irritant. Zoals luizen in de pels meestal zijn. En gelukkig kun je dan zappen. Kijk je even naar wat anders.

Sebastiaan van der Lubben

1 Super De Boer 23/02/2012 om 10:23

Helemaal mee eens.

En het moet voor de PvdA toch een geruststellende gedachte zijn dat Samson en Van Dam beiden al hebben aangetoond met de roze microfoon om te kunnen gaan.

2 Mihai Martoiu Ticu 23/02/2012 om 14:21

De uitzending was een rits ad hominems. Dit blog ook. Je praat over allerlei irrelevante dingen.

3 Filip S. 23/02/2012 om 15:11

Even een aantal korte opmerkingen:

Dhr. Castricum was zelf eerlijker over zijn prestaties dan SvdL, want geen van beide politici is gestruikeld over PowNed, GS of hoe het dan ook maar heette. GS heeft niet geholpen aan een daadkrachtig imago voor beide, maar meer dan een klein zetje in de val is het nooit geweest. Vogelaar moest het veld ruimen na een politieke blunder op de Antillen en een schandaal rondom een woonboot in R’dam. De echte ophef met GS lag toen al ruim 7 maanden achter haar. Cohen stapte op a.g.v. uitgelekte interne mail en slechte peilingen. Dat maakt de opbrengst van PowNed erg mager, vooral omdat zij geen enkele journalistieke bijdrage hebben geleverd aan de mail, de woonbootaffaire en andere politieke en beleidsmatige blunders.

– Powned is, evenals de Jakhalzen, niets meer dan overvaljournalistiek. Niet altijd de meest integere soort, helemaal niet als er zulke belangen op het spel staan en de inhoudelijke voorbereiding pruts is. Dat valt PowNed wel degelijk te verwijten, maar gelukkig kent SvdL de remedie, zappen. Daarom was de opmerking van Jan Mulder zo heerlijk,…’dat heb jij (MvN) in de 3e herhaling’. Sa is het mar krekt.

4 moonwatcher 29/02/2012 om 15:45

Wat het werk van Powned betreft op het Binnenhof en in het radioprogramma “Echte Jannen”, ben ik het volkomen eens met de uitspraken van het echtpaar Kinneging, die dinsdagavond te gast waren bij Pauw en Witteman. Rutger Castricum staat voor hufterigheid in de journalistiek en zou gewoon geboycot moeten worden door iedere politicus. Vandaag of morgen loopt het een keer helemaal uit de hand en ontstaat er handgemeen.
De presentator van het radioprogramma “Echte Jannen”” is een vreselijke schreeuwlelijk, erg ordinair en net zo’n hufter als Rutger.
Evengoed gaan sommige kamerleden met hem in gesprek en laten zich overschreeuwen op Radio 1 zondagnacht.
De presentator van het nieuws op Powned werkte vroeger als reporter voor De Telegraaf, en zijn stukken waren heel informatief.
Gewoon niets op aan te merken. Zijn stijl als nieuwslezer op TV heeft echter veel van een sprekende pop en doet koud en kil aan.

Vorige post:

Volgende post: