Zwijgende Rutte komt zijn belofte aan Eerste Kamer niet na

door GB op 14/02/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Zwijgende Rutte komt zijn belofte aan Eerste Kamer niet na

VVD-coryfee Ed Nijpels toont zich kritisch over de koers van zijn partij en meent dat de door partijgenoot Rutte geleide coalitie “een kerkhof aan niet ingeloste beloftes creëert”. Deze kritiek op Rutte en zijn kabinet komt op een moment dat van alle kanten de druk op de premier wordt opgevoerd om te reageren op het meldpunt dat PVV-leider Wilders onlangs oprichtte om overlast door Midden- en Oost-Europeanen aan de kaak te stellen. Vorige week nog stelde Rutte dat het aan de fracties in de Tweede Kamer was om te reageren op het gedrag van hun Grote Blonde collega. Zelf reageerde hij “nooit” op initiatieven vanuit politieke partijen. Maar nu gooit niet alleen de oppositie haar gewicht in de schaal, dat doen ook coalitiepartner CDA en tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen, gesteund door de burgemeester van Breda (dat in de Tweede Wereldoorlog mede door Polen bevrijd werd). Rutte gaat nu iets meer op de zaak in: het meldpunt is ‘duidelijk niet afkomstig is van de Nederlandse regering’ en ‘als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van, maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren’. Inmiddels fronsen de liberalen in het Europees Parlement ook hun wenkbrauwen.

Erg indrukwekkend is dit allemaal niet. Zeker niet als je bedenkt dat hier weer een nieuwe grafzerk op het door Nijpels geconstateerde kerkhof van ‘broken promises’ wordt opgericht. Dit keer gaat het om een belofte die de kersverse premier deed aan de Eerste Kamer toen hij nog geen twee maanden in functie was. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van december 2010 was hij glashelder: “Wij zullen op momenten waarop de heer Wilders opvattingen uit over de islam of over andere kwesties waarmee wij het oneens zijn, die in de meest scherpe bewoordingen voorzien van commentaar en onze opvattingen ernaast zetten.” Zonder al te veel fantasie kunnen we het ‘Polen-meldpunt’ aanmerken als een andere kwestie waarmee Rutte het oneens is. En zonder al te veel redeneerkunst kunnen we toch wel opmerken dat het flauwe gepruttel waarmee de premier nu komt weinig weg heeft van het beloofde scherp becommentariëren.

De toezegging hierboven werd uitgelokt door senator Tiny Kox, die op dit blog nog eens getipt is als staatsrechtelijk geweten namens de SP in de Senaat. Kox werd toen onder meer geroemd vanwege zijn ‘onwnership’ van de zojuist genoemde toezegging inzake Wilders, maar berispt vanwege een overdreven interpellatie toen de minister van BZK het waagde te refereren aan het vrije mandaat van SP-statenleden. Een interpellatie echter van de premier, waarbij deze eens fijn mag uiteenzetten hoe hij zijn toezegging inzake de opvattingen van de heer Wilders heeft ingevuld, lijkt bijzonder aangewezen. Hier ligt niet alleen een taak voor Kox, maar eigenlijk zelfs voor de gehele Eerste Kamer. Anders wordt het tijd voor een meldpunt voor slappe senatoren.

Vorige post:

Volgende post: