EenVandaag krijgt uitzending niet meer vol

door GB op 27/01/2011

in Haagse vierkante kilometer

Na de US Senate en het House of Lords zou nu ook de Eerste Kamer schaamteloze procedurepolitiek bedrijven. EenVandaag moet de tijd tot het Sportjournaal ook meer weer vol krijgen iedere avond, en pakte afgelopen woensdag daarom maar eens goed uit:

sitestat

Ruim baan voor suggestieve beeldvorming, een in het rond meppende Hero Brinkman en verontwaardigde SP’ers. Heel even tussendoor komt commissievoorzitter Rob van de Beeten voorbij, met een tegenargument: de Eerste Kamer wacht al sinds 12 maart 2010 op de Memorie van Antwoord bij dit wetsvoorstel, dat veel meer omvat dan alleen het amendement Irrgang. Heeft de Eerste Kamer dan allemaal onzinnige maar moeilijk te beantwoorden vragen gesteld? Oordeel zelf. Het lijkt mij van niet. Met name de opmerking van ChristenUnie en SGP dat het amendement vlak voor de stemming is ingediend en dus niet is besproken in de Tweede Kamer en dat ook de regering (medewetgever) zich er nog niet over heeft uitgesproken snijdt enig hout. De Eerste Kamer is overigens niet machteloos als de regering weigert om een Memorie van Antwoord in elkaar te zetten. Er kunnen brieven worden gestuurd (wat de Eerste Kamer op 1 februari gaat doen) en de minister kan worden uitgenodigd om zich te laten afdrogen door Tiny Kox.

Want waar zijn de senatoren van de SP en GroenLinks in dit filmpje? Als de meerderheid in de Eerste Kamer de boel traineert, dan zijn zij toch degenen met de eerste middelen om zich daartegen te verzetten? Dan is het toch niet nodig om Hero Brinkman onzinnigheid als ‘ gewoon de wil van het volk uitvoeren’ te laten uitkramen? En als er dan toch een complot vermoed wordt, ga dan aan het ministerie vragen waarom ze die Memorie van Antwoord nog niet klaar hebben. Ik sluit niet uit dat daar best nog wel een lobby-verhaal in kan zitten. In ieder geval vraagt dat meer onderzoek dan de ‘ontdekking’ dat Loek Hermans zowel Eerste Kamerlid is als vier dagen per week bestuurlijke functies vervult. Het kost zeker meer tijd dan een paar backbenchers te laten leeglopen.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Yoeri Roosendaal 18/02/2011 om 22:42

De discussie is nog niet ten einde. Rob van de Beeten heeft in een ingezonden brief in NRC Handelsblad nog eens uiteengezet hoe de vork in de steel zit (NRC 8 februari 2011). Irrgang heeft daarop gereageerd (NRC 16 februari 2011). Wat hij te melden heeft, is allemaal weinig verheffend: dat de Eerste Kamer nog geen memorie van antwoord heeft gehad wordt afgedaan als een ‘formeel smoesje’. En trots meldt Irrgang dat de meerderheid van de Tweede Kamer het met hem eens is. Echte argumenten ontbreken, maar die vond de auteur klaarblijkelijk niet nodig.

Reactie achterlaten

{ 4 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: