Effecten hertelling Rotterdam

door GB op 18/03/2010

in Decentralisatie, Haagse vierkante kilometer

Het belangrijkste nieuws van de resultaten van de hertelling in Rotterdam was dat de PvdA met nog iets meer stemmen Leefbaar Rotterdam voorbleef. Maar in de schaduw van dat nieuws bleek ook dat op ruim 220.000 stemmen 1200 stemmen niet geteld waren. Praktisch alle partijen hadden te weinig  stemmen gekregen. Uitgesmeerd over ruim vierhonderd stemlokalen is dat niet heel schokkend: drie stemmen verschil. (ervan uitgaande dat er alleen maar niet getelde stemmen waren, en ervan uitgaande dat bij een derde telling weer verschillen worden geconstateerd) Maar hebben alle partijen ongeveer evenveel stemmen erbij gekregen? Tom Louwers zocht het uit en zette het resultaat in een grafiek:

Zoals te verwachten was: hoe groter de partijen hoe meer stemmen gemist. Maar daarbij zijn toch opvallende verschillen: CDA en GL waren op 1000 stemmen na even groot, maar GroenLinks bleek 182 stemmen te kort gekomen te zijn en het CDA maar 15. Dat is een verschil van 1,131 % tegenover 0,1%. D66 had van de grotere partijen procentueel de meeste stemmen misgelopen:  1,371%.
Hoewel Tom constateert dat de verschillen niet significant zijn, geeft het toch te denken. Werden bij voorkeur stemmen op D66 vergeten? Of waren ze één stembus vergeten mee te tellen die toevallig in een enorm progressief-liberaal stemdistrict stond? Over de fouten per stembureau is echter (nog) niets bekend.

1 zaz 18/03/2010 om 22:29

respect. oneindig respect. wat goed. En nu per stembureau.

Vorige post:

Volgende post: