Einde informatie: leveren

door GB op 09/10/2010

in Haagse vierkante kilometer

De informatie is voorbij, en langzaam worden de politieke lijntjes ook voor de buitenstaanders zichtbaar. Veel draden komen namelijk aan de oppervlakte als er ‘geleverd’ moet gaan worden. Het meest opvallend is natuurlijk het ‘leveren’ van Maxime Verhagen, namelijk kamerzetels. Daarbij hebben Rutte en Wilders niet naar de omvang van de fractie gekeken, maar specifiek naar het gedrag van de twee dissidenten. Rutte zelf schijnt er nog aan te pas gekomen zijn om Ferrier en Koppejan stevig op de geleverde zetel vast te knopen.

Nu is het de beurt aan Rutte om te leveren, namelijk ministersposten. Iedereen die informateur werd of anderszins zijn diensten aan dit formatieproces bewezen heeft, kan zijn verdiende loon komen ophalen.

En er moet straks nog meer geleverd worden, namelijk Eerste Kamerzetels. Door twee senatoren in het kabinet op te nemen, zijn er in ieder geval persoonlijke banden met de Senaat. Toch is het de vraag of dat genoeg is. Opstelten koos tijdens zijn persconferentie voor een formele redenering: de Eerste Kamer wordt door ‘politiek en staatsrecht’ in de tweede ring geplaatst. ‘Men heeft niet zelf aangegeven dat men het anders wil.’ En dus is er geen vuiltje aan de lucht. Uit het eindverslag:

De Eerste Kamer heeft niet gevraagd wijziging te brengen in de staatkundige verhoudingen en evenmin als zodanig betrokken te worden in het proces van kabinetsformatie, anders dan door het optreden van de voorzitter als een van Uw vaste adviseurs.

De Senatoren die eerder probeerden de aandacht op zichzelf te vestigen worden dus weggezet achter het standpunt van hun kamervoorzitter, de CDA’er Van der Linden, die dit standpunt eerder aan informateur Tjeenk Willink meedeelde. Wat men verder ook vindt van de merites van de brief van de ‘Bende van Engels’, een duidelijkere poging om juist wel bij het formatie betrokken te worden is haast niet denkbaar.

Het past allemaal in de inmiddels bekende politieke strategie van de voldongen feiten. Maar of Rene van der Linden de zetel van Hans Engels kan leveren is nog maar de vraag. Daar zullen we op dit blog in de geintensiveerde Eerste Kamer watch waarschijnlijk nog wel op terugkomen.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: