Eindelijk een politiek provinciebestuur?

door Ingezonden op 17/04/2011

in Decentralisatie

Nu in de meeste provincies duidelijk is welk college van Gedeputeerde Staten daar gaat komen, is het leerzaam om eens te kijken of daarin patronen te ontwaren zijn. Om te beginnen: partijen die het bij de Statenverkiezingen goed gedaan hebben, komen ook vaak in de colleges van Gedeputeerde Staten. De grote winnaar van de verkiezingen, de VVD, komt in 11 van de 12 provincies in het college, alleen niet in Friesland. De partijtop van de conservatief-liberalen zal met genoegen vaststellen dat in verreweg de meeste provincies wordt samengewerkt met het CDA. . Landelijk bezien is verder opvallend dat het CDA zich weer profileert als partij die liever bestuurt dan oppositie voert: ondanks de bijna-halvering is de partij er in 10 van de 12 dagelijks besturen bij. In Groningen is een paars-plus-coalitie gevormd; Drenthe is vooralsnog een geval apart, want daar wordt binnenkort de enige tweepartijencoalitie geïnstalleerd, van VVD met daarnaast alleen PvdA.

Treurig zijn de formatiebesprekingen verlopen voor de ChristenUnie: deed de partij van 2007 tot 2011 nog mee in de helft van alle provincies, nu kan de partij alleen nog een gedeputeerde leveren in Overijssel – waar een Staphorster variant in de maak is van VVD met de drie christelijke partijen – en in Flevoland, waar de ChristenUnie samenwerkt met (voorheen) de grote drie (CDA, PvdA en VVD). De PVV blijft in de meeste provincies een politieke paria: behalve CDA en VVD wil geen enkele partij ermee samenwerken.

De landelijke coalitie behaalde alleen in Noord-Brabant en Limburg een meerderheid, maar in Brabant kozen CDA en VVD opvallend genoeg voor de SP, die daardoor in die provincie haar eerste twee gedeputeerden mag leveren. De derde mag aantreden in Zuid-Holland, waar de Brabantse coalitie wordt aangevuld met D66.

Maar het meest opvallend is misschien nog wel dat de politieke basis van de colleges een stuk smaller is: gemiddeld steunen de colleges van GS op maar liefst vijf zetels minder in Provinciale Staten. In Drenthe, Overijssel en Zuid-Holland komen zelfs colleges die steunen op een minimale meerderheid, net als de landelijke coalitie dus. Het lijkt erop dat de provinciebesturen wat ‘politieker’ worden in vergelijking met soms wel zeer ruime – sommigen zeggen zelfs: verkiezingsresistente – coalities van in elk geval CDA, PvdA en VVD uit het verleden. Wij gaan de komende vier jaar dus mogelijk meer horen vanuit het provinciehuis. Voor de betrokkenheid van de burger bij deze altijd wat anonieme bestuurslaag lijkt dat pure winst.

Peter Bootsma

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 RvdW 18/04/2011 om 12:06

En niet te vergeten: de 12 colleges van Gedeputeerde Staten zijn voor het eerst allemaal verschillend samengesteld.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: