Elsrock

door GB op 18/08/2009

in Varia

Post image for Elsrock

Hoe is het eigenlijk afgelopen met het Elsrock, ‘hét hardrock en metal festival van Twente’? De lokale rechtzinnigheid was er namelijk massaal tegen te hoop gelopen, onder andere maar vooral omdat vorig jaar de godslastering in half Rijssen kon worden gevolgd. Waarna de georganiseerde vrijzinnigheid heel Rijssen op de korrel nam.

Het gemeentebestuur stelde zich op een klassiek ‘hier sta ik, ik kan niet anders’-standpunt. De SGP had daar geen boodschap aan en poetste zijn oude theocratische ideaal op. Bij de bestuursrechter ging het er allemaal wat nuchterder aan toe. Het bestemmingsplan eist dat sprake is van ‘veldsport’, en Elsrock is alles behalve veldsport. Bovendien is Elsrock niet ‘incidenteel en kortdurend’ zodat simpelweg sprake is van strijd met het bestemmingsplan. Dat betekent dat er gewoon gehandhaafd had kunnen worden, en dat de burgemeester dus wel degelijk een inhoudelijk besluit had moeten verdedigen.

Het festival kan echter in de ogen van de rechter toch doorgaan, omdat – als ik het goed begrijp – de gemeente Rijssen-Holten min of meer terloops zelf heeft aangegeven gebruik te willen maken van een wettelijke vrijstelling. Dat heet dan ‘voldoende concreet zicht op legalisatie’ en verhindert dat er kan worden gehandhaafd. De lokale SGP is dus gepiepeld. Of dat tot krachttermen heeft geleid is niet bekend. Schriftelijke vragen heeft het in ieder geval al wel opgeleverd.

Vorige post:

Volgende post: