En het ‘Change we can believe in’-vaatje?

door GB op 03/01/2011

in Buitenland

De start van het 112e Congress, deze week, is voor de Republikeinen reden om de regels van het Huis op te tuigen met Verfassungskitsch die goed ligt bij hun theedrinkende rechtervleugel. Aan de linkerkant van de achterban van Obama zouden ze ook graag zien dat deze week het Reglement van Orde een keer wordt aangepast. Men vindt het tijd om in de Senaat, waar de Democraten nog altijd de meerderheid hebben, de filibuster aan te pakken. Dat ligt echter gecompliceerder dan in het Huis. Het Huis wordt elke twee jaar in zijn geheel vernieuwd, terwijl de Senaat elke twee jaar slechts voor een derde vervangen wordt. Sommigen beweren op basis daarvan dat de Senaat een ‘continuous body’  is, een permanent orgaan waarvan de interne regels alleen volgens dezelfde interne regels kunnen worden aangepast. Met andere woorden: een voorstel om de filibuster af te schaffen kan zelf ook worden gemolesteerd met het voorlezen van het telefoonboek. Er is niet heel veel kans dat de hervorming van de filibuster langs deze weg veel succes heeft.

Daarom beweren anderen dat de Senaat helemaal geen ‘continuous body’  is, en elke Senaat zijn eigen regels mag bepalen. Ook de woensdag aantredende. Er is daarbij geen enkele aanwijzing dat de Senaat zijn interne regels met een bijzondere meerderheid zou moeten vaststellen, derhalve volstaat de gewone meerderheid van de helft plus 1. Het enige wat er moet gebeuren is nieuwe regels voorstellen waar de filibuster niet of in een andere vorm voorkomt. Deze regels kunnen dan door de gewone democratische meederheid in de Senaat worden aanvaard. Klus geklaard.

Maar wat nu als de Republikeinen dit niet aanvaarden? In de politiek zijn de spelregels altijd in meer of mindere mate onderdeel van het spel, daar hebben we in Nederland bij gebrek aan een echte constitutionele arbiter ruimschoots ervaring mee. Maar daar zit wel een grens aan. Die grens lijkt mij wel aan de orde als een minderheid vindt dat een beslisregel niet is gewijzigd.

Vorige post:

Volgende post: