Europese Commissie stelt ons verkiezingsavondje uit

door GB op 01/03/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Europese Commissie stelt ons verkiezingsavondje uit

Nederland haalde zich de Europese ergernis op de hals omdat hier de uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement ’s avonds meteen op televisie zijn. Dat is niet omdat de uitslag dan al is vastgesteld. Dat is omdat de uitslagen die in de stembureau’s worden vastgesteld worden doorgegeven aan de burgemeester, en deze de uitslagen doorbelt naar de media. Die tellen ze op en gaan aan de slag met moeilijke touchscreens. Zo gaat het overigens ook bij nationale verkiezingen. De uitslagen die we zien zijn de door de media bij gemeenten verzamelde cijfers. De officiële uitslag volgt later als de Kiesraad zich aan het werk zet en alle processen verbaal bij elkaar gaat optellen.

Deze gang van zaken is volgens de Europese Commissie in strijd met de Akte inzake de Europese verkiezingen. De uitslagen in Nederland kunnen volgens de Commissie namelijk de verkiezingen elders in Europa beïnvloeden. Daarom dreigde de Commissie met een zogenaamde inbreukprocedure waarbij Nederland voor het Hof van Justitie in Luxemburg gesleept wordt. Het risico daarop is nu verkleind omdat Spies de Europese Commissie heeft toegezegd dat ze de burgemeesters zal instrueren geen uitslagen meer te verstrekken aan het ANP voordat de laatste Griek zijn stembiljet ingevuld heeft.

Dat zou wel eens het praktische einde van een heerlijk verkiezingsavondje als afsluiting van campagne kunnen betekenen. Tenzij we in staat zijn om een stemlokaaldekkend netwerk op te zetten waarin de uitslag van de verkiezingen per stemlokaal wordt doorgebeld naar het ANP. De tellingen in stemlokalen zijn namelijk wel openbaar en de uitslag moet worden meegedeeld aan de aanwezige kiezers. Lukt dat niet, dan zijn we zelfs na de verkiezingen weer aangewezen op de peilende profeten.

1 Henk 01/03/2012 om 11:49

Google politics? Zie republican primaries in VS..

Vorige post:

Volgende post: