Europese integratie over de rug van Griekenland

door PWdH op 04/02/2010

in Buitenland

Post image for Europese integratie over de rug van Griekenland

Bij het aantreden van de nieuwe commissie bleek weer dat het Europees Parlement steeds volwassener wordt, met de voor- en nadelen van dien. Enerzijds verovert het steeds meer controlerende taak op de Commissie, anderzijds vervalt het in schrale partijpolitiek, waarin de ene kandidaat schaamteloos tegen de andere wordt uitgeruild.

Mogelijk nog spectaculairder is de ontwikkeling die zich op een ander terrein voltrekt. Als altijd wordt het tempo van Europese integratie niet aangegeven door de politiek, maar door de economie. In dit geval de monetaire economie. Griekenland krijgt harde klappen van de crisis. Voeg daarbij het feit dat de laatste Griekse regeringen (zowel links als rechts) hebben gesjoemeld met de cijfers van het begrotingstekort (12,7%) en het land een enorme staatsschuld heeft en in het hoofdkwartier van de muntunie rinkelen alle alarmbellen.

Bijzonder is dat de Commissie nu voor het eerst ook aanwijzingen geeft aan de lidstaat Griekenland om de boel weer op orde te krijgen. Zo had Commissaris Almunia aangedrongen op hervormingen van de pensioenen, arbeidsmarkt en gezondheidszorg. Zover gaat een Nederlandse provincie niet snel, als die een kwakkelende gemeente onder preventief toezicht stelt. ‘Quasipermanent toezicht’, heet het in de woorden van Commissaris Almunia. Ook het statistisch bureau Eurostat wordt daarbij ingezet, om grip op de Grieke cijfers te houden.

De Commissie die aanwijzingen geeft op welke posten een lidstaat moet bezuinigen: wie had gedacht dat de Europese integratie dat zou brengen. Het is een logisch gevolg van de Euro, die door een economisch crash van Griekenland dreigt te worden meegesleept. Naar verluidt ging in de geschiedenis aan een muntunie altijd een politieke unie vooraf, in plaats van andersom: wat we zien is een inhaalslag.

Vorige post:

Volgende post: