Fictie-update: meer dan de helft van de kamer is reeds vertrokken

door Redactie op 23/02/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Fictie-update: meer dan de helft van de kamer is reeds vertrokken

Het staatsrecht hanteert een aantal ficties – en zou ook niet zonder kunnen. Maar af en toe is goed die ficties terug te rekenen. Zo is er de Farage-test: who voted for you? Die test vraagt zich af welk zittend kamerlid de grootste profiteur is van het lijstenstelsel. Dat bleek in 2010 de PvdA’er Eelke van der Veen. Hij zit met 486 stemmen een zetel die 62.773 stemmen ‘waard is’ bezet te houden.

Na het vertrek van Job Cohen is het ook eens aardig terug te rekenen hoeveel stemmen er uitgebracht zijn op inmiddels vertrokken kamerleden. Wie door het procesverbaal van de vorige verkiezingen bladert turft meteen Balkenende, Verhagen, Bijleveld, De Jager, Klink, Atsma, Van Bijsterveldt, Verburg, De Vries, Cohen, Spekman, Schippers, Teeven, Rouvoet, Halsema, Zijlstra, de Krom, Weekers, Nicolaï, Rutte.

Er zullen in de backbenches vast meer afhakers zijn geweest, maar deze zijn bij elkaar al goed voor 5.296.397 stemmen. In totaal zijn er 9.416.001 uitgebracht op alle kandidaten van alle lijsten. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen was dus op iemand die niet meer in de Kamer zit. Gedeeld door de kiesdeler is sinds de verkiezingen een krappe 85 zetels vertrokken. Zo’n 31 zetels richting kabinet, de rest naar elders.

1 Martin Holterman 23/02/2012 om 17:40

Ho, wacht even. Ik kan natuurlijk niet voor alle kiezers spreken, maar ik vind niet dat de persoon op wie ik gestemd heb – Mark Rutte – mijn vertrouwen heeft beschaamd door premier te worden. Sterker nog, toen ik op hem stemde hoopte ik dat dat zou gebeuren. Me dunkt dat in ons systeem stemmen op mensen die naar het kabinet verhuizen moeten worden onderscheiden van andere stemmen op mensen die hun zetel uiteindelijk niet vier jaar lang bekleden.

2 MD 23/02/2012 om 19:02

Maar ook dan hou je nog 54 ‘vertrokken zetels’ over. Interessante berekening! Ik geloof overigens niet dat Cohen het vertrouwen van zijn kiezer beschaamd heeft door nu uiteindelijk toch op te stappen.

3 Martin Holterman 23/02/2012 om 19:42

Een ander probleem met deze som is de aanname dat elke stem voor de lijsttrekker een stem voor de persoon van de lijsttrekker is. Voor zover ik weet is het in Nederland nog altijd niet mogelijk om op een partij te stemmen anders dan door het vakje van één van de kandidaten van de partij rood te maken. Het lijstje hierboven bevat vijf lijsttrekkers, en het is onmogelijk te zeggen hoeveel van hun stemmen daadwerkelijk aan hen toegerekend moeten worden, in plaats van aan hun partij.

4 Filip S. 23/02/2012 om 23:15

@ MD

Die 52 zetels zegt natuurlijk helemaal niets, ja dat de grote middenpartijen klaarblijkelijk de verkeerde lijsttrekker voorgedragen hadden (Balkenende, Cohen), dat verklaart wellicht al zo’n 40 zetels.
Wat ook opvalt is dat 2 andere politieke leiders al snel het politieke bedrijf hebben verlaten.

Maar of we hier een echt probleem te pakken hebben of een gevolg van andere politieke issues ? Mijn voorkeur gaat naar het tweede

5 RvdW 24/02/2012 om 01:14

De berekening in deze post is veelzeggend. Natuurlijk kun je niet zomaar stellen dat er stemmen verloren zijn gegaan of dat de genoemde politici het vertrouwen van de kiezer hebben beschaamd. Wel mag je levensgrote vraagtekens plaatsen bij de representativiteit van de huidige Kamerleden en daarmee bij de kracht die uitgaat van de Kamer en dan met name de oppositie. Wanneer de leden van een kabinet bij de laatste verkiezingen zo ongeveer even veel stemmen kregen als alle Kamerleden samen is de fictie van indirecte democratische legitimatie moeilijk nog in stand te houden.

Ik mis trouwens James Sharpe in het rijtje: toch ook goed voor 148 stemmen!

Vorige post:

Volgende post: