Formatie 2012: aansluiten van de binnenlijnen

door GB op 29/09/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Formatie 2012: aansluiten van de binnenlijnen

Achterkamertjes hebben een slechte naam. Daar worden zakken gevuld en belangen verkwanseld. Daar lacht men met de deuren dicht de gewone man keihard in zijn stembiljet uit. Als ‘binnenlijn’ hebben ze een betere naam, terwijl ze dezelfde functie hebben. Ze spoelen de politieke samenwerking door. Veel van die lijnen zijn weer goed aangesloten na de verkiezingen. Slob die eerst ontevreden was met het antwoord van Leers op zijn kinderpardon-motie, maar snorrend rondloopt met een gelijkluidend antwoord op papier: een binnenlijn tussen Slob en Samsom. Marcouch die niet zegt dat Teeven kroegpraat bazelt, maar het nota bene in De Telegraaf met hem eens lijkt: alleen mogelijk met een binnenlijn waarin wel stoom afgeblazen kan worden. En waarin wellicht om een signaal werd gevraagd dat er niet onderhandeld wordt over het kabinet Honkbalknuppel II. Zo’n signaal kwam namelijk de volgende dag in de vorm van de opdoeking van de ministerspost voor immigratie en asiel. Wilders hapte dat zijn beleid werd afgebroken, de PvdA kon tevreden zijn.

De merkwaardige verwikkelingen van de afgelopen week zouden we kunnen zien als een falende aansluiting van een aantal binnenlijnen. Volgens mij is het zo gegaan: tijdens de persconferentie van Kamp en Bos, vorige week vrijdag, stond Kamp desgevraagd al te bevestigen dat hij de Koningin op de hoogte zou houden. Zoiets moet ook tegen Van Miltenburg zijn gezegd, misschien wel via interne VVD-lijnen. Zij rolde zichzelf uit als binnenlijn naar het paleis, maar communiceerde onhandig. Sommige formuleringen hadden het over haar verzoek aan de Koningin om de informateurs uit te nodigen. Dat klinkt toch alsof ze de Majesteit vraagt zich nu eens met het geknoei te gaan bemoeien. Juister was misschien de versie waarin Van Miltenburg Beatrix had gevraagd de informateurs te ontvangen.

Toen begonnen de binnenlijnen pas echt te haperen. Bos leverde een quote af waarin hij het beeld bevestigde dat of Van Miltenburg of Beatrix met het idee moesten zijn gekomen. Hij wist van niets en wekte evenmin de indruk dat hij iets te zoeken had op het paleis. Kennelijk zaten hij en Kamp op dit punt ook niet helemaal soepel op één lijn. Gevaarlijker was dat Van Miltenburg buiten tien fractievoorzitters rekende die zich vervelen en de informateurs ook wel even hadden willen ontvangen. Zo kon het gebeuren dat in deze staatsrechtelijk toch al wankele fase in het landsbestuur de Koningin en de Voorzitter onder vuur kwamen. Dat is best gevaarlijk. Pechtold realiseerde zich dat vermoedelijk ook, want het past niet onmiddellijk in de traditie van D66 om eerst vanaf het spreekgestoelte vragen te stellen en je dan in het besloten achterkamertje van de Voorzitter laten uitnodigen om het antwoord te vernemen. In ieder geval zijn daar een aantal verstopte binnenlijnen gerepareerd. Zowel tussen Van Miltenburg en haar fractievoorzitters als, naar verluidt, apart tussen Rutte en Samsom en Bos en Kamp over de betrokkenheid van de Koningin.

Blijft over Beatrix. In 2010 mocht ze het onmogelijke doen, terwijl Rutte in de Kamer zijn formatie-advies stond bij te stellen, Wilders demonstratief denigrerend een vlaai meenam op zijn bezoek, Lubbers tijdens persconferenties de paleisdeur royaal open liet staan en zelfs het gezag van Tjeenk Willink uiteindelijk verbrokkelde. Ze werd daar allemaal voor verantwoordelijk gesteld en uit het hele proces gegooid. Maar de beker blijkt nog niet leeg. In 2012 vraagt een Kamervoorzitter de informateurs te ontvangen omdat die haar zouden willen bijpraten, waarna dezelfde Kamervoorzitter – om haar eigen positie te redden –  zich haast overal iedereen ervan te verzekeren dat het gesprek nergens over zal gaan en de Majesteit niets nieuws te horen krijgt. Hoe subtiel is dat.

Maar het ergste voor haar is misschien nog wel dat iedereen denkt dat ze een binnenlijn met Lubbers heeft.

Vorige post:

Volgende post: