Formatie 2012: de achterdeur van de Tweede Kamer en van de PvdA

door GB op 15/09/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Formatie 2012: de achterdeur van de Tweede Kamer en van de PvdA

Het formeren gaat gesmeerder dan ooit. Althans, zo ziet het eruit. In 2010 stonden oude grijze mannen voor een stoffig wandtapijt glazen water om te gooien. Anno nu staat Kamp voor een soepele bordkartonnen constructie met een foto van een lege vergaderzaal te grappen over zijn tijd bij de Katholieke Verkenners. In 2010 was de formatie een pendeldienst tussen de ontoegankelijke vertrekken van de ongekozen Koningin en de onbekende burelen van de indirect gekozen Eerste Kamer. Niet openbaar, niet democratisch. Anno nu nemen de (beoogd) fractievoorzitters ostentatief de achterdeur van de Tweede Kamer en doen ze bij terugkomst voor het bordje Tweede Kamer hun mededelingen aan de pers. Natuurlijk, het is in hoge mate alleen het verhangen van bordjes. Verkenner Kamp wordt door dezelfde ambtenaren ondersteund als degenen die in 2010 de koninklijke verkenners ondersteunden. En de deur van de Tweede Kamer wordt gebruikt om binnendoor alsnog naar de vertrekken van de Eerste Kamer te lopen. Toch heeft Verbeet volgens mij terecht gezien dat er maar twee manieren zijn om echt iets te veranderen in het Nederlandse staatsrecht: ofwel iets anders doen terwijl het er hetzelfde blijft uitzien, ofwel hetzelfde doen terwijl het er anders gaat uitzien. Allebei tegelijk is veel gevaarlijker. Dan gaan degenen die het niet begrijpen een verbond aan met degenen die het er niet mee eens zijn en is de kans op verandering voorbij.

Het gebruik van de achterdeur van de Tweede Kamer is dus een succes. De vraag is nu hoe er wordt omgegaan met de eerste politieke keuze in deze formatie: de achterdeur van de PvdA. Roemer staat te rammelen met een alternatief dat zo gek nog niet is: PvdA, SP, CDA en D66. Dat is niet de linkse meerderheid met een centrumwieltje zoals het CDA uitsloot in de campagne. Het is ook niet het experiment-op-links waar D66 niet aan wilde. Onder voorwaarde dat Roemer er in de beeldvorming nu niet mee aan de haal gaat, de PvdA zijn pratende pyjama Spekman een beetje op de achtergrond houdt en zich daadwerkelijk als een middenpartij opstelt, ligt in die combinatie het accent niet op links maar op het midden. D66 zal het dan wel willen – die willen überhaupt.

Het CDA zal hier ook voor te  porren moeten zijn. Nu de keuze voor de VVD en de PVV de rechtse kiezer niet heeft teruggebracht maar de linkse kiezer heeft doen vertrekken, is het voor het CDA niet meer de vraag voor wiens vertrek ze bang moeten zijn. Alles wat niet altijd CDA stemt is reeds vertrokken. Dan kan er positiever gekozen worden. Wie wil je terug? Het Strategisch Beraad bevatte de basis voor een soort centrum-groen profiel. Duurzaamheid is niet aan de moralistische bakfietsen van GroenLinks of aan de rancuneuze vegetariërs van de dierenpartij voorbehouden, het is ook eenvoudige boerenwijsheid en een ‘gezinswaarde’. Het is gewoonweg onmogelijk om op dezelfde wijze met de aarde om te gaan als de mensen ‘die dit land opgebouwd hebben’ tot nu toe hebben gedaan. De echte boeren weten dat al lang. Gezinnen moet het ook al zijn opgevallen. Christenen hadden het moeten weten. Het wachten is op een politieke partij die dat gevoel zo weet te vertalen, te activeren en in beleid om te zetten dat het niet op subsidie voor het ontwikkelen van grasburgers uitloopt of op het opkopen van weilanden omdat die geen natuur zouden zijn. Die kans heeft het CDA nu. Ze zullen het meest rechts zijn, en kunnen – als ze nu zowel de posten Landbouw als Milieu weten te claimen – laten zien wat de nieuwe nuchtere duurzaamheid betekent. Er is nu een gat tussen het rechtspopulisme, het patatliberalisme van 130-km/uur en alles wat moralistisch-progressief op weigerambtenaren jaagt of behoudend links verworven rechten wil behouden. Dat gat is voor het CDA en het is beter het met een paar goede ministers in te vullen. Zeker als die vanuit de oppositie worden aangevallen door GroenLinks en de Partij voor de Dieren omdat er ergens een zeldzame kever in de verdrukking is gekomen. Dan laat je op twee manieren verschil zien.

Blijft over de PvdA zelf. Eigenlijk is niet goed in te zien waarom zij dit alternatief niet sowieso willen. Samenwerken met drie partijen die alleen gezamenlijk groter zijn. Samsom in het torentje gesteund door een kleine SP, met een solide middenblok van CDA en D66 ernaast. Meerderheid in de Eerste Kamer. De grote verwerking van het trauma van 1977. Alles.

Ik kan mij goed voorstellen dat Kamp hard zit te studeren op manieren om deze achterdeur voor de PvdA eerst dicht te timmeren voordat Samsom met Rutte aan tafel zit. Veel mogelijkheden zie ik niet. Misschien het vroegtijdig paaien van D66 met veel meer mogelijkheden voor hun hervormingsagenda dan waar ze met Roemer in de buurt ooit van zullen kunnen dromen. Als Pechtold echt aanschuift, trekt hij meteen de deur dicht voor Diederik. De vraag wordt of dat Kamp gaat lukken in zijn gedaante van onschuldige Katholieke Verkenner.

1 Super De Boer 16/09/2012 om 22:31

Dit is ook zeker een haalbare variant. 78 zetels.

{ 2 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: