Formatie 2017: waarom mocht de PVV nog een keertje langskomen?

door GB op 28/03/2017

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Formatie 2017: waarom mocht de PVV nog een keertje langskomen?

Een van de staatsrechtelijk opmerkelijkste onderdelen van de formatie tot nu toe, is het extra rondje voor de PVV. Meteen op 20 maart verklaren alle relevante partijen dat zij niet beschikbaar zijn voor een coalitie waar ook de PVV deel van uitmaakt. Daarna, schrijft Verkenner Schippers in haar verslag, concludeert zij dat het met GroenLinks zal moeten dus en ontvangt zij de politieke voormannen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks de dag erna, op 21 maart, opnieuw. De heren verklaren volgens het verslag dat zij bereid zijn om op donderdag 23 maart met elkaar te praten, maar – wederom – dat zij niet geïnteresseerd zijn in samenwerking met de PVV. En wat doet Schippers op woensdag 22 maart? Niet het belangrijke gesprek van de dag erna voorbereiden of ten minste fatsoenlijk gefrituurde borrelhappen bestellen maar Geert Wilders ontvangen.

Wie in het verslag zoekt naar een rechtvaardiging voor deze handelwijze, moet het doen met de mededeling dat het hier de ‘lijsttrekker van de op een na grootste partij en een grote winnaar’ betreft. Dat maakte kennelijk indruk. Want Schippers bleek bereid om tussentijds een complete verkenningsopdracht voor de PVV uit te voeren. Op verzoek van Wilders verkende Schippers de bereidheid van Rutte en Buma om samen te werken met een constructieve variant van Wilders. Rutte en Buma draafden braaf op en lieten – voor de derde keer – weten compleet klaar te zijn met de PVV. Van de nieuwe lente bij de PVV waren ze sowieso niet onder de indruk. Wilders trok daarop de stekker uit zijn eigen tussentijdse verkenningsopdracht. Praten had onder deze omstandigheden geen zin meer, liet hij de Verkenner weten.

De regel om zoveel extra tijd en aandacht te besteden aan de ‘de op een na grootste partij en grote winnaar’ was tot nog toe onbekend. En waarom dan niet ook een extra snuffelronde voor de wens van de Partij voor de Dieren? Toch ook een grote winnaar met een specifieke ideeën. Wilden Rutte en Buma dat de deur naar de PVV nog eens extra stevig in het slot zou worden gegooid? Of was dit de persoonlijke wens van Schippers, een verklaard voorstander van samenwerking met de PVV?

Hopelijk verschaft het debat van vanmiddag hierover wat meer duidelijkheid.

{ 4 reacties… read them below or add one }

1 Ruudt 28/03/2017 om 12:20

Dit heeft natuurlijk niets te maken met een staatsrechtelijke regel, maar alles met de politieke waan van de dag.
De reden is waarschijnlijk dat de verkenner niet achteraf het verwijt wil krijgen dat ze de door Wilders genoemde optie niet serieus heeft bekeken. Waarschijnlijk kon op voorhand al de inschatting worden gemaakt dat het zinloos zou zijn, maar na het gesprek was daar al helemaal geen twijfel meer over mogelijk. Misschien was er ook nog de gedachte dat Wilders zelf in het gesprek nog opmerkingen zou maken, die verder praten zinloos zou maken (iets over korans verbieden of zo), maar daar was hij te slim voor.

Het fijne is wel dat de verkenner over dit soort keuzes aan de Tweede Kamer verantwoording kan afleggen, en dat was natuurlijk anders toen het staatshoofd nog verkenner was.

2 Arnold 28/03/2017 om 13:22

Eigenlijk lijkt mij het cordon sanitaire wat opgetrokken is rond de PVV mij staatsrechtelijker meer opmerkelijk dan dat extra formatie rondje voor de PVV. Nu kan men aanvoeren dat de PVV niet erg democratisch is maar dat is de SP ook niet. Of men kan aanvoeren dat de PVV extremen standpunten heeft maar dat heeft GL of de PvdD ook. Men kan het niet met de PVV eens zijn maar het is wel de tweede partij in Nederland en gewoon volgens de democratische en geldende regels gekozen. Of zijn we nu zover in Nederland dat de democratie een onsje minder kan voor standpunten waar we het niet mee eens zijn?

3 GB 28/03/2017 om 15:39

@ Ruudt

Ja, zoiets moet het waarschijnlijk zijn. Maar dan moet de verantwoording wel beter. Misschien straks.

En Willem-Alexander zal hier niet jaloers op zijn idd.

4 MD 30/03/2017 om 10:12

@ Arnold
Is er sprake van een cordon sanitaire? Mijn lezing van de situatie is tot nu toe dat de VVD, het CDA, D66 (en GL) gewoon niet denken er met de PVV uit te komen. Dat zal ongetwijfeld niet alleen de inhoud van de standpunten maar ook de wijze van politiek-bedrijven van de lijsttrekker als achtergrond hebben. Het is wellicht ongebruikelijk daar zo snel al zo stellig over te zijn als gebeurd is, maar ik kan er weinig staatsrechtelijk onfatsoenlijks aan ontdekken. Als je als partij van tevoren al weet dat het vertrouwen er niet is om tot vruchtbare samenwerking te komen lijkt het me beter daar duidelijk over te zijn dan kostbare tijd en energie te verspillen aan een toneelstukje.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: