Formatie: knutselfase

door GB op 07/09/2010

in Haagse vierkante kilometer

In het debat was het eigenlijk vooral Roemer die er bij Rutte op doorvroeg: terwijl de majesteit nog beleefd de splintergroepjes uit de Tweede Kamer aanhoorde, trok Mark Rutte zijn aanbod om een Proeve te schrijven al weer in. Rutte kwam in zijn reactie niet verder dan dat hij nu eenmaal moest reageren op ‘politieke feiten’, omdat hij anders met meel in de mond zou praten. Het was in zijn ogen niet handig allemaal, maar ook geen reden om je tenminste bij de majesteit te verontschuldigen. Hij kondigde zelfs niet aan dat hij de koningin nog even op de hoogte zou stellen van zijn gewijzigde advies.

Deze formatie kende al veel verrassingen, maar dat een SP’er aan een VVD’er uitlegt hoe je fatsoenlijk met de koningin omgaat is wel een nieuw hoogtepunt.

Ondertussen blijkt er een oplossing gevonden te zijn: de kamervoorzitter heeft zich naar het paleis gespoed om te vertellen wat er allemaal over tafel is gegaan in de Tweede Kamer. Ik vraag me af wie op dat subtiele idee gekomen is. Wie het ook is: hulde. Opvallend is wel dat aan het einde van de middag een bericht verscheen dat Verbeet naar de koningin gegaan was, en dat dat later uitgebreid werd tot ‘de koningin consulteert vaste adviseurs’. Dat zijn, naast Verbeet, de voorzitter van de Eerste Kamer en Tjeenk Willink van de Raad van State. Dat Tjeenk Willink zou aanschuiven is logisch, hij is de vaste sparring partner. Maar waarom moest René van der Linden langskomen, terwijl hij al geweest was en er niets in de Eerste Kamer veranderd was? Of om het nog sterker te maken: waarom moest hij gebeld worden? Hij zit namelijk in het buitenland.

Ik heb een vermoeden. De teentjes worden steeds langer, daar in de Senaat. Er broeit nieuw politiek besef.

1 Petersen 12/09/2010 om 12:56

Het gedoe van Tjeenk willink en de gang van zaken in de laatste formatie week toont het failliet aan van de huidige formatie procedure. Je ontkomt niet aan het gevoel van twijfel en willekeur, bij deze gang van zaken. Het is niet goed voor het koninklijk huis. Haal de Majesteit uit en weg van dit wespennest en breng het koninklijk huis in veilige haven.

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: