Formatieproces 2.0

door GB op 17/04/2009

in Haagse vierkante kilometer

Er zijn al wel initiatieven geweest om de Tweede Kamer meer te betrekken bij het formatieproces. Heel succesvol is dat allemaal niet geweest, waarbij de voorstanders van het ‘inhoudelijk koningschap’ uiteraard garen spinden. Beatrix heeft immers zoveel macht als haar gelaten wordt.

Maar er is hulp: een coalitiechecker. Een handige ‘tool’ waarin je de uitslag van de verkiezingen kunt stoppen, plus een paar voorwaarden voor een coalitie (hoe breed moet de grondslag zijn). Daar rollen dan mogelijke coalities uit. Een aantal valt af, bijvoorbeeld omdat D66 de PVV uitsluit. Maar daarna kan degene die het best aan de voorwaarden voldoet in het formatieproces gestopt worden.

Wat ook kan: verkiezingen in twee ronden. Eerst de samenstelling van de Tweede Kamer bepalen, en dan kiezen uit de mogelijke coalities. (wat in feite een verkiezing van de MP is, er vanuit gaande dat die wordt geleverd door de grootste partij) Ook voor zo’n tweede ronde biedt de coalitiechecker mogelijkheden. Voordeel numero 1: we zijn dan verlost van die moeizame verhalen over ‘chemie’ enzo. Voordeel numero 2: er ontstaat een democratische legitimatie voor het coalitiecompromissen.

Het is onbekend of Beatrix al gebruik maakt van de coalitechecker.

Vorige post:

Volgende post: