Ga terug naar start, u krijgt € 1

door TdB op 01/02/2010

in Buitenland

Post image for Ga terug naar start, u krijgt € 1

In elk democratisch land wordt de verliezer van een machtstrijd vervolgd door de winnaar. Zo ook in Frankrijk, waar M. le Président, Nicolas Sarközy de Nagy-Bocsa, zijn rivaal Dominique Galouzeau de Villepin (eerste is wel van adel, tweede niet – hoewel men eerder de indruk zal hebben dat de rollen omgedraaid zijn) liet vervolgen. Helaas blijken de rechters in Parijs, net als hun ambtsgenoten in Rome, allemaal communisten te zijn met als enige doel het dwarszitten van de democratisch gekozen vertegenwoordiging.

In de Clearstream affaire hebben politieke tegenstanders van Sarkozy binnen zijn eigen partij UMP, de latere president in verband proberen te brengen met wapensmokkel. Sarkozy vermoedde dat Villepin hierbij betrokken was en laatstgenoemde werd dan ook met de andere daders mee gedagvaard. Sarkozy ontkent overigens dat hij daarbij betrokken was. Wel voegde hij zich in de zaak als civiele partij. Op Villepin na, werden alle betrokkenen veroordeeld en Sarkozy kreeg één euro schadevergoeding toegewezen. Nog nauwelijks de rechtzaal verlaten, kondigde Villepin zijn terugkeer in de nationale politiek aan. Het Franse OM gaat in hoger beroep.

Een goede aanleiding voor een round-up van het (redactioneel) commentaar:

  • Het Franse volk gelooft met 43% dat Sarkozy achter het proces zit (link en 68% denkt dat Villepin zich kandidaat gaat stellen (link). Daarentegen hoopt ‘slechts’ 51% dat hij dat daadwerkelijk doet (link).
  • De UMP-gezinde Le Figaro (link) benadrukt de aanval die Villepin heeft ingezet en het verlies dat Sarkozy heeft geleden door de vrijspraak. Daarnaast besteden ze opvallend veel aandacht aan de crisis binnen de UMP die Clearstream heeft gebracht (link).
  • Het instituut Le Monde (link) richt zich op de terugkeer van Villepin en ziet veel hobbels op de weg: te klein netwerk binnen de UMP, geen duidelijk alternatief en geen achterban.
  • De linkse Libération (link) constateert dat er inmiddels sprake is van openlijke oorlog en trekt het middels een interview met rechter Barella in twijfel dat het hoger beroep door het OM zelf is geïniteerd (link).
  • Financial Times (link en link) beschouwt Sarkozy de absolute verliezer. Volgens de FT is het buiten twijfel dat Sarkozy achter de schermen uit wraak betrokken is geweest bij de vervolging. Daarnaast voorspellen ze dat het proces een negatieve invloed zal hebben op zijn imago.
  • The Economist (link) besteedt weinig woorden aan het proces en laat uitsluitend in een bijzin blijken niet onder de indruk te zijn van Villepin’s aankondiging om op het politieke toneel terug te keren.
  • New York Times (link) gelooft ook niet dat Villepin veel kans maakt als presidentskandidaat, maar het zal Sarkozy wel in de problemen brengen om in de eerste ronde zijn herverkiezing veilig te stellen.

Vorige post:

Volgende post: