Gastpost: HBU wordt geen DBU

door GB op 23/09/2009

in Haagse vierkante kilometer

Aangezien Wouter Bos het regeren van het land heeft overgelaten aan commissies van ambtenaren, had hij gisteren alle tijd om op RTL-Z krokodillentranen te huilen over de mislukte overname van ABN Amro-dochter HBU door Deutsche Bank (link). Het verkopen van de Hollandsche Bank-Unie is namelijk volgens Brussel de enige garantie dat ABN/Fortis na een fusie geen monopoliepositie op de bancaire markt krijgt. Dit om te voorkomen dat de consument te veel voor zijn bank betaalt. Toch een opvallend argument, voor een bank die de Commissie zelf als zakenbank aanduidt.

Opvallender is dat Financiën voldoende of zelfs veel vertrouwen had in het slagen van de onderhandelingen met de Deutsche Bank, terwijl DB cash wilde geven en geen risico’s wilde krijgen en MinFin juist geen cash hoefde en de risico’s wilde dumpen. Een goede uitgangspositie voor vruchtbare onderhandelingen. Totdat de Deutsche Bank wegliep.

Het is nog onduidelijk of DB een schadeclaim gaat indienen voor het mislukken van de rebranding naar Deutsche Bank-Union. Hoewel de inhoud van de heads of terms tussen de Staat en DB een mysterie zal blijven tot een eventuele rechtzaak, lijkt het mij een aardig novum om als afbrekende partij de ander aan te spreken op grond precontractuele aansprakelijkheid. Sinds CBB/JPO is er toch te weinig gebeurd op dit gebied.

Tim de Booys

Vorige post:

Volgende post: