GB or not GB?

door GB op 10/06/2009

in Buitenland, Recensies

We worden nu al dagen bestookt met alarmerend nieuws uit het Verenigd Koninkrijk: Brown is going down. Eerst zou hij dit niet overleven, toen dat niet, en op een gegeven moment ging de BBC zelfs live om het mogelijke afscheid van de PM te verslaan. Niets van dat. Brown kondigde hervormingen aan. Iets later – toen de slechte verkiezingresultaten bekend werden – zouden de backbenchers dan toch de messen gaan trekken. Maar ook dat blijkt niet het geval: Brown is still in office. En desondanks blijft google-news UK grossieren in alarmerende koppen. Respite for Brown – for now, Brown on brink after Labour routed, GB Or Not GB?, Brown Limps On, Crash Gordon enz. Hoe lang kan dat nog geloofwaardig doorgaan?

Kennelijk is hij toch nog taaier dan de verzamelde pers al een tijdje denkt. Degenen die niet kunnen wachten zijn daarom aangewezen op de serie House of Cards. Bonnetjes zijn klein bier vergeleken met de seks, drugs, bedrog, machtswellust en zelfs moord die de ingrediënten van deze serie vormen. Heel veel ontwikkeling in de karakters is er niet, maar liefhebbers van een trage Britse detective uit de jaren negentig gecombineerd met een Shakespeariaanse aanpak komen ruimschoots aan hun trekken. Liefhebbers van de Britse parlementaire cultuur ook.

Centraal staat namelijk de Chief Whip die een onbegrensde macht ontleent aan het feit dat hij alles weet van iedereen. Wanneer hij dan op een gegeven moment besluit de Prime Minister onderuit te halen, kunnen we nauwgezet volgen hoe zoiets ´achter de schermen´ in zijn werk gaat. Lekken naar de pers, roddels over de broer van de Prime Minister de wereld in helpen en het bij de oppositie insteken van pijnlijke vragen voor tijdens Prime Ministers Question Time. Al met al wordt de positie van de Prime Minister zo onhoudbaar dat deze aftreedt, en het veld open ligt. De Chief Whip wacht zijn kansen af, schakelt zijn tegenkandidaten door te dreigen met compromitterende onthullingen en eindigt in de laatste scene op weg naar de koningin. Die hem zal vragen een nieuwe regering te vormen.

Hoewel de verhaallijn van de serie te extreem is om waar te zijn, legt hij wel een achilleshiel van het stelsel bloot. Kennis is macht. Maar kennis van pijnlijke details van concurrenten is absolute macht. Ik ben ieder geval benieuwd hoe Brown vanmiddag de Question Time zal overleven.

1 Robert-Jan van Ette 10/06/2009 om 17:54

Blij dat de serie je bevalt. Krijg je wel voldoende nachtrust 😉

Vorige post:

Volgende post: