Gedelegeerden (II)

door GB op 20/02/2008

in Uncategorized

In de voetbalwereld schijnt het een gezegde te zijn dat je pas van de Duitse Mannschaft gewonnen hebt, als ze in de bus terug naar huis zitten. In de Amerikaanse voorverkiezingen wordt aan een vergelijkbaar gezegde gewerkt. De Clintons hadden al de status van comeback-kid, maar sinds de resultaten van de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire, buitelen de journalisten over elkaar om te bezweren dat de Clintoncampagne pas voorbij is wanneer Obama beëdigd wordt.

Het nieuwe hoofdstuk in dit verhaal is het gerucht dat Clinton niet alleen de superdelegates maar ook de pledged delegates zal gaan bewerken voor haar te stemmen. De ‘pledge’ schijnt namelijk net zoiets te zijn als de fractiediscipline in onze tweede kamer; op geen enkele wijze juridisch afdwingbaar en zelfs in strijd met het uitgangspunt dat de vertegenwoordiger ‘zonder last’ stemt. Hoe dat werkt leest u hier.

Het wachten is op haar vermeende plannen om kiesmannen te gaan bewerken. Ook zij zijn, volgens mij, theoretisch vrij om uiteindelijk volgens hun geweten te stemmen.

Vorige post:

Volgende post: