Gedelegeerden

door GB op 31/01/2008

in Uncategorized

Het doel is simpel: er moet een kandidaat de nominatie van een partij winnen om op te kunnen stomen naar het Witte Huis. Maar het blijft onmogelijk ingewikkeld om het verkiezingssysteem binnen de partijen nu precies in de vingers te krijgen. Vraag je je eenvoudig af wat er nu precies met de gedelegeerden van Edwards gebeurt, raak je verstrikt in een uitbreide blogscene over deze kwestie.

Waarschijnlijk zit het ongeveer zo in elkaar. De ‘superdelegates’ die zich al voor Edwards hadden uitgesproken gaan gewoon weer terug in de poule ‘onbeslist’ en kunnen een telefoontje van de campagnes van de anderen verwachten. De vier gedelegeerden die Edwards in New Hampshire won, blijven voor hem en zullen waarschijnlijk zijn eventuele aansluiting bij een andere kandidaat volgen. Die gedelegeerden brengt hij dus mee bij de onderhandelingen.

Maar dan begint het. In Iowa had hij 14 gedelegeerden gewonnen, maar de Iowaanse rituelen voorzien nog in een aantal ingewikkelde schijven: county conventions – congressional convententions – state conventions. Ze komen nu eenmaal graag bij elkaar daar. Binnen die stappen zal de steun voor Edwards onder de gedelegeerden vanzelf zal verdwijnen. South-Carolina schijnt nog ingewikkelder te zijn, maar die kwestie is nog voor mij nog niet opgehelderd.

Blijft overigens staan dat de regels van de Democratische Conventie geen verplichting bevatten om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Vanuit federaal perspectief stemmen zij dus zonder last. Je weet echter nooit of er niet een of andere regel op het niveau van de staten anders beslist.

Vorige post:

Volgende post: